De Staat toert in januari door land met nieuwe EP
Door op 16 oktober 2014

Band: De Staat
Album_title: Vinticious Versions
Genre: Rock, alternative
Label: Cool Green Recordings, Mascot Label Group

De Staat brengt 24 november een nieuwe EP uit. Op Vinticious Versions is een verzameling nieuwe versies van acht nummers afkomstig van hun eerste drie albums I_Con (2013), Machinery (2011) en Wait for Evolution (2009). De Staat neemt je mee op een afwijkende tocht langs bekende sferen. De band zal het einde van het jaar en begin volgend jaar verschillende locaties (veelal niet de ’standaard’ popzalen) aandoen om de nieuwe versies ten gehore te brengen.

Oorsprong

Frontman Torre Florim verklaart de oorsprong van Vinticious Versions: “Als je een nieuwe plaat uit hebt, word je altijd gevraagd om kleinere of akoestische versies te doen voor de radio of in een cd-winkel. Je zal ons nooit op kampvuurachtige wijze een De Staat liedje akoestisch zien spelen. Ten eerste omdat we dat haten, ten tweede omdat we het simpelweg niet kunnen.”

Dus ging De Staat op zoek naar andere manieren om eigen nummers kleiner te spelen, waarbij Torre niet wilde dat de ‘smerigheid’ verloren ging: “Met kleine versterkertjes, veergalmen en mini drumkits kwamen we al snel op versies die zo anders klonken dan de originelen dat het eigenlijk nieuwe nummers zijn geworden. Zo anders dat ze een eigen EP verdienen.”

Verschillende stijlen

Op Vinticious Versions is een enorm pallet aan stijlen te horen. Surf, reggae, old school hiphop, het komt er allemaal in voor. Zo is de Vinticious versie van Input Source Select (2013) een hommage aan A Tribe Called Quest en Beastie Boys. Hiervoor werden eerst opnames gemaakt die klinken als jazzplaten uit de jaren ‘50, om deze vervolgens zo te samplen dat het op een old school drummachine lijkt. De transformatie van Down Town (2013) leunt op psychedelische bossa nova uit het Tropicália tijdperk. En op Devil’s Blood (2013) zijn vlagen van D’Angelo te horen.

Torre vervolgt: “Deze EP was een kans voor mij om te spelen met jaren ‘60 en ‘70 sounds, en te refereren naar al die platen die vet en compromisloos klinken. Nummers van Harry Belafonte, George Baker, Kenny Rogers, tracks uit een gemiddelde Tarantino-film, het is allemaal inspiratie geweest voor deze EP.”

De Staat maakt begin 2015 een tour langs een select aantal bijzondere locaties om materiaal van Vinticious Versions te spelen. De EP is vanaf 24 november verkrijgbaar op CD, vinyl en digitaal via Cool Green Recordings/Mascot Label Group.

Tracklisting Vinticious Versions:

 1. Get It Together
 2. Build That, Buy That
 3. Input Source Select
 4. Down Town
 5. All Is Dull
 6. Devil’s Blood
 7. Sweatshop
 8. Wait For Evolution

Livedata:

 • Donderdag 11 december, Charlatan, Gent (BE)
 • Donderdag 22 januari, Werkplaats OOST (i.s.m. Bibelot), Dordrecht
 • Vrijdag 23 januari, Zwitsalfabriek (i.s.m. Gigant), Apeldoorn
 • Zaterdag 24 januari, Timmerfabriek (i.s.m. Cultuurwerf), Vlissingen
 • Zondag 25 januari, Rotown, Rotterdam
 • Donderdag 29 januari, Grenswerk, Venlo
 • Vrijdag 30 januari, Museumzaal Aviodrome (i.s.m. Underground), Lelystad
 • Zondag 1 februari, Huis Verloren, Hoorn