De pastiche van Agent Side Grinder
Door op 29 april 2010

Retro? Pastiche? Kom er niet mee aan bij de leden van Agent Side Grinder. De muziek van de vier Zweden is gewoon éénentwintigste eeuw. Punt. Dat er echo’s doorklinken van Cabaret Voltaire, Buzzcocks en Joy Division? Kan best. Labelmanager Martijn van Gessel haalt er de schouders bij op: “Als dat retro is dan is alles wat nu wordt uitgebracht retro.”

Van Gessel, eigenaar van het platenlabel Enfant Terrible heeft een punt. Het afgelopen decennium grijpt popcultuur vooral terug op vroeger. De honderd popcritici die muziekblad OOR vroeg naar het beste album van de jaren nul van de éénentwintigste eeuw kwamen met een duidelijk antwoord: This Is It van The Strokes. Een album dat de eeuw inluidde met een eerbetoon aan het New York van eind jaren zeventig. De nieuwe stroming wave-band gaat echter een stap verder. Cold Cave en Agent Side Grinder zijn nauwelijks te onderscheiden van de oude voorbeelden. Productietechnieken, instrumenten, melodieën, ritmes. Alles ademt de sfeer van de jaren zeventig. “Klopt,” meent Van Gessel, “met Enfant Terrible werk ik in een bepaalde culturele traditie.” Zo kun je het dus ook verwoorden.

Dat het Zweedse Agent Side Grinder z’n albums uitbrengt op het kleine Utrechtse label is geen wonder. Er was direct een match. “Op basis van hele vage demo’s heb ik ze uitgenodigd voor een optreden in Amsterdam. Direct na het optreden heb ik ze gevraagd om een 7 inch uit te brengen op mijn label.” Inmiddels verschenen er ook drie vinyl-langspelers en een cassettebandje bij Enfant Terrible. Met name op de laatste twee, de in prachtige hoezen gestoken The Transatlantic Tape Project en Irish Recording Tape lonken de Zweden opzichtig naar Cabaret Voltaire. En dat ze goed. Meer nog dan het veelgeprezen Cold Cave is Agent Side Grinder dé representant van een nieuwe lichting bands die teruggrijpen op een idioom van pakweg dertig jaar terug om zich muzikaal te uiten. Zonder zich daar overigens bewust van te zijn. En toch, ze kopiëren niet. hoe pastiche ze ook mogen zijn, ouderwets klinken ze niet. Integendeel. De ijzingwekkende, monotone klanken van Agent Side Grinder smaken naar meer.

Zaterdag 1 mei speelt Agent Side Grinder in OCCII, Amsterdam. Donderdag 6 mei op een besloten feest in Haarlem. Zie hier de videoclip van single Life In Advance.

Written in Music Nieuwsbrief