Daughter – Not To Disappear
Door op 13 januari 2016

Band: Daughter
Album_title: Not To Dissapear
Genre: Alternative
Release_date: 01/15/2016
Label: 4AD
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3471099
Not To Dissapear Daughter
3.5
3.5

In 2013 bracht het Londense Daughter het album If You Leave uit. De stemmige, atmosferische plaat kon over het algemeen rekenen op goede kritieken en werd onder meer met het fraai klinkende hartzeer van een band als Portishead vergeleken. Hoewel de reacties niet unaniem positief waren – een aantal Engelse kranten was aanmerkelijk minder goed te spreken over dit doorwrochte break-up album – brak Daughter toch op grote schaal door en trok dan ook met succes de wereld over in die periode.

Dit tweede album, Not To Disappear, kan getypeerd worden als ‘het brein legen na een periode van veel toeren’. Een terugblik op een periode van eenzaam zijn terwijl je continu omgeven wordt door mensen. Zangers Elena Tonra houdt zich nergens in en de meeste van de (vaak vrij lange) songs zijn vooral tekstueel zeker confronterend.

Zo horen we in het stacatto Alone With You: ‘I hate sleeping with you ‘cause you are never there / Just a shadowy figure with a blank face…’ Tonra deelt wel vaker uit; zoals in het met stevigere drums en bezwerende climaxen gelardeerde To Belong: ‘I don’t want to belong to you, to anyone’. De single Doing The Right Thing werd van een clip voorzien door de makers van de Nick Cave-documentaire 20,000 Days On Earth en vormt onderdeel van een drieluik. Ook hier laat Elena Tonra zich van haar zwaarmoedige kant horen: I’m just fearing one day soon / I’ll lose my mind / Then I’ll lose my children / Then I’ll lose my love /Then I’ll sit in silence / Let the pictures soak’.

No Care kent een ratelend begin dat na de muzikale kalmte van het eerste half uur zeker welkom is. De song zit vol opgekropte frustratie. Het is een levendige herinnering aan een seksuele escapade die louter teleurstelling opleverde. De mooie, zweverige indie/dreampop van How laat vertwijfeling horen maar lijkt toch wat ruimte te geven. De leegte en kilte waar Made Of Stone over handelt wordt mooi muzikaal verwoord door het minimale en open karakter van de muziek.

Muzikaal en compositorisch weet Daughter niet continu te boeien op dit toch neerslachtige album. De intensiteit van Elena Tonra’s teksten en (soms ook) voordracht, in combinatie met de atmosferische muziek van gitarist Igor Haefeli en drummer Remi Aguilella zorgt wel voor een album dat je niet gemakkelijk terzijde schuift. Bovendien weet de band een goede balans te vinden tussen bijna fatalistische zwaarmoedigheid enerzijds en de helende kracht van muziek anderzijds. En dat is geen geringe verdienste.

Tracklisting Not To Disappear:

  1. New Ways
  2. Numbers
  3. Doing The Right Thing
  4. How
  5. Mothers
  6. Alone / With You
  7. No Care
  8. To Belong
  9. Fossa
  10. Made Of Stone