Danny Goffey – Schtick
Door op 03 augustus 2018

Artiest: Danny Goffey
Album_title: Schtick
Genre: indie, alternative, pop
Label: Distiller
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3780850/
Schtick Danny Goffey
3
3

Danny Goffey was drummer bij Supergrass en maakte als zodanig de Britpop-hausse van de jaren negentig van binnenuit mee. Schtick is zijn tweede soloplaat, eerder al kwam hij als Vangoffey met het album Take Your Jacket Off & Get Into It.

Schtick staat vol levendige songs die zowel de strakke, afgemeten Britse new wave en pop van eind jaren zeventig als de uitgelaten Britpop van de jaren negentig in herinnering brengen. Tracks als Let It Happen, Psychomental en Television zetten op frisse wijze de klok een jaar of 40 terug. I Can’t Leave It Alone is meer poppunk dan new wave maar past hier goed bij.

Elders lijken de jaren negentig zich meer te roeren: Sick Holiday is een amusante track over toeristen; Britten in den vreemde om specifieker te zijn. Na het feest komt altijd de kater (en de ashtray mouth!). Ook op Buzzkiller observeert Goffey de medemens, en dan met name laat in de nacht, ‘when the nightlifte hurries home’. Het is een pakkende song die niet had misstaan op de eerste plaat van Supergrass. Het thema van 3 Day Bender laat zich verderop raden. Cosmic Bob is een vermakelijk portret (‘It’s Dickensian!’) met een mooi meerstemmig einde.

Danny Goffey serveert met Schtick een aantrekkelijke en verrassend coherente plaat. Eigenlijk is Oh Yes, Hey Hey! met zijn licht psychedelische sixties-sferen de enige track die uit een ander vaatje tapt. De songs zijn kort en graven nergens al te diep; Ancient Text (met een gastrol van Brett Anderson) bijvoorbeeld handelt over (religieuze) onverdraagzaamheid maar blijft tekstueel simpel. Binnen de lichtvoetige, soms cartooneske context van Schtick stoort dit echter nauwelijks.

Ondanks het luchtige, opzwepende karakter van de songs is Goffey zeker niet meer de eeuwige jonge rocker. ‘I’m done (trying to be young)’, zingt hij in de gelijknamige, reggae-achtige track. Als mid-veertiger houdt Goffey het voortaan bij ‘the straight and narrow’. Geen rare nachtelijke capriolen meer. Zijn muziek – hoewel van minder allooi dan die van zijn ex-bandgenoot Gaz Coombes – zit echter nog vol leven.

Tracklisting Schtick:

 1. Let It Happen
 2. Ancient Text
 3. Sick Holiday
 4. Buzzkiller
 5. I Can’t Leave It Alone
 6. Psychomental
 7. Cosmic Bob
 8. 3 Day Bender
 9. Television
 10. I’m Done (Trying To Be Young)
 11. Oh Yes, Hey Hey!