Daniel Martin Moore – Golden Age
Door op 29 februari 2016

Artiest: Daniel Martin Moore
Album_title: Golden Age
Genre: alternative, pop
Release_date: 03/11/2016
Label: OK Recordings/Sofa Burn
Rating: Vier sterren (4)
Golden Age Daniel Martin Moore
4
4

Colin Blunstone, Ian Matthews, Nick Drake en enkele andere fijnbesnaarde singersongwriters waarvan de naam me nu niet meteen te binnen schiet doemen spontaan op bij het beluisteren van de  vijfde  langspeler van Daniel Martin Moore. Het heeft ongetwijfeld meer dan iets te maken met het ietwat frêle stemtimbre van de singersongwriter uit Cold Spring.

Zelf een behoorlijk pianist wordt Daniel meer dan voortreffelijk begeleid door de geniale klavierspinsels, op grand piano en andere klavieren van Andrew Dorf Jr, die een intimistische, donkere sfeer creëren. Moore fluistert zijn ontboezemingen in een met subtiel pianowerk gelardeerd muzikaal kader. Het folkgetinte met  achtergrondzang van Joan Shelley ingekleurde On Our Way Home huppelt een beetje buiten de lijnen maar voor het overige kunnen we ongehinderd wegdromen bij ingetogen bitterzoete muziekjes als Golden Age

Jim James van My Morning Jacket weet andermaal het songwerk in een organisch geheel in te passen en plaatst de zang van Moore zonder enige opdringerigheid op de voorgrond.

Het bluesy Our Hearts Will Hover begint als  een onderkoelde torchsong die met het galmende elektrische gitaarspel van James open bloeit. Na een abrupt einde nemen de elegante pianotonen het terug over in Proud As We Are. Bij introspectief (f)luisterwerk als Anyway en Sign Of Life geven een treurige cello en viool samen met het orgel en de alomtegenwoordige piano de toon aan. Het  simpele wiegeliedje Lilly Mazelle vormt even een intermezzo met woordloze zang.

De diepe, donkere pianotonen van het pastorale How It Fades vormen een bijzonder fraai sluitstuk van een verfijnd werkstuk met tijdloos allure.

Tracklisting Golden Age:

  1. Golden Age
  2. Our Hearts Will Hover
  3. Proud As We Are
  4. Anyway
  5. Sign Of Life
  6. Lilly Mozelle
  7. To Make It True
  8. On Our Way Home
  9. In Common Time
  10. How It Fades