Daniel Lanois – Flesh And Machine
Door op 04 februari 2015

Artiest: Daniel Lanois
Album_title: Flesh And Machines
Genre: Alternative
Release_date: 10/23/2014
Label: Redfloor Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3356714
Flesh And Machines Daniel Lanois
4
4

Met Flesh And Machine heeft Daniel Lanois dan eindelijk zijn lang aangekondigde album vol ‘sonics that have not been heard before’ gemaakt. Uitdagend en uitermate smaakvol.

Dat de Canadese multi-instrumentalist en producer Daniel Lanois een van de meest invloedrijke mensen binnen de muziek van de afgelopen decennia is geweest mag dankzij zijn werk aan Le Noise van Neil Young, Time Out Of Mind van Bob Dylan, Wrecking Ball van Emmylou Harris, Teatro van Willie Nelson en de halve catalogus van U2 (samen met Brian Eno) wel duidelijk zijn. Met zijn eigen albums, waarvan klassieker Acadie in 1989 het imposante begin was, maakt hij al net zoveel indruk.

Waren dat debuut en opvolger, het wederom erg fraaie, For The Beauty Of Wynona, nog echt songalbums, op de daarop volgende plaat wist Lanois zijn meesterschap als geluidsmagiër steeds meer op de voorgrond te zetten. De man die als geen ander weet hoe een song spanning en diepte mee te geven koos voor zijn nieuwe album Flesh And Machine zelfs voor een geheel instrumentale aanpak waarin zowel live gespeelde instrumenten als soundscapes voor een heerlijk mysterieuze sfeer zorgen.

Flesh And Machine is een album geworden dat in volle glorie laat horen hoe de sound van Lanois tot stand komt. Soms geheel op eigen kracht in zijn muzikale laboratorium ontwikkeld dan weer met de geweldige drummer Brian Blade in de gelederen, is deze nieuwe Lanois een ware ontdekkingstocht geworden. De man die bekend staat eindeloos de sleutelen tot hij het specifieke geluid te pakken heeft laat op Flesh And Machine een heerlijk divers en rijk geluid horen. De ruimte/lucht die hij zijn producties altijd meegeeft vinden in alle composities hun eigen filmische weg. Of deze nu door de drums van Blade – in een toptrack als The End – gedreven wordt of in Aquantic puur op de sferische kracht van de voluit de ruimte in getrokken slide van Lanois zelf.

Flesh And Machine is een hallucinerende en super enerverende trip die zoveel muzikale lagen over elkaar heen stapelt dat je er maar geen genoeg van kunt krijgen en elke keer weer iets nieuws ontdekt.

Tracklisting Flesh And Machine:

 1. Rocco
 2. The End
 3. Sioux Lookout
 4. Tamboura Jah
 5. Two Bushas
 6. Space Love
 7. Iceland
 8. My First Love
 9. Opera
 10. Aquantic
 11. Forest City