Coppersky – Relief, Be Around The Bend
Door op 06 november 2013

Band: Coppersky
Album_title: Relief, Be Around The Bend
Genre: Rock, roots, alternative, experimental
Release_date: 10/10/2013
Rating: Vier sterren (4)
Relief, Be Around The Bend Coppersky
4
4

Coppersky is een vijfkoppige alternatieve rockband uit Utrecht bestaande uit drie broers (zanger Erik, gitarist/zanger Martijn en basgitarist Robert Zwart en gitarist Benjamin Buitenhuis en drummer Ray Kornet). De band bestaat sinds 2010, bracht sinds 2011 via bandcamp gratis losse singles uit (waarvan ‘Going Strong’ de band Serious Talent maakte op 3FM), speelde sinds dat jaar ook op diverse podia en deed vorig jaar mee aan de Popronde.

Nu is het eerste volledige album van de heren, Relief, Be Around The Bend, daar. De cd zit verpakt in een bruin koffiezakje (omdat vier/vijfdedeel van de band “in de koffie werkt” en behalve de cd in een kartonnen hoesje vinden we ook een originele foto uit de studio van de heren. Dat geeft bijna het idee dat je een zelf geknutseld cadeaupakketje van een goede vriend krijgt. Een goed begin.

Maar dan de muziek. Is die net zo gezellig als de verpakking en attributen? Gezellig is misschien het verkeerde woord. Interessant is het zeker. Erik’s buitengewone stem en de punkige gitaren klinken zeer Amerikaans, tegelijkertijd hebben alle liedjes sterke melodieën en wordt er met een bepaalde bezieling gezongen die je hoort bij bands als The Gaslight Anthem en The Lawrence Arms, maar ook Band Of Horses of Bruce Springsteen.

Geert van der Velde, zanger van The Black Atlantic, noemt Coppersky’s muziek “Great melodic punk infused indie rock”. Een betere omschrijving kan ondergetekende niet geven. Albumopener Witness start met een constante aanstekelijke gitaarlijn en houdt daardoor meteen de aandacht vast. Het catchy At Nemo’s zou zo de radio op kunnen en ook Since ’74 heeft een grote radiopotentie.

Na deze eerste drie nummers wordt het wat minder braaf en daarmee alleen maar boeiender. Chicago Boys heeft een lekker gruizige intro en voelt daardoor een beetje jaren ’90. Fluid is ook een heerlijk rauw nummer, met hemelse gitaarpartijen, verslavende baslijnen en natuurlijk het karakteristieke gezang en geschreeuw van Erik Zwart. Ook Root Kegger (met een Sonic Youth touch) en de upliftende gitaren en ‘ooh, ooh’-koortjes in afsluiter Exposé zijn raak.

Relief, Be Around The Bend bevat zowel potentieel radiomateriaal als meer experimentele, noisy muziek. Dat laatste overigens vooral op de tweede helft van de plaat, alsof Coppersky de radiovriendelijke liedjes eerst wil laten horen en niet durft te beginnen met minder massagerichte muziek. Maar juist het experiment maakt Coppersky interessant en het mooie is dat deze band de ideale balans tussen catchy en alternatief kan produceren. Topplaat die gehoord moet worden en wat ondergetekende betreft nog meer rafelrandjes mag bevatten.

Tracklisting Relief, Be Around The Bend:

  1. Witness
  2. At Nemo’s
  3. Since ‘74
  4. Chicago Boys
  5. Commemorate
  6. Fluid
  7. Root Kegger
  8. Andre
  9. Exposé

Eerder verschenen op MusicFromNL