Cocteau Twins – Echoes In A Shallow Bay EP
Door op 18 november 2015

Band: Cocteau Twins
Album_title: Echoes In A Shallow Bay
Genre: Indie, dreampop. alternative, shoegaze
Release_date: 11/29/1985
Label: 4AD
Rating: Vier sterren (4)
Echoes In A Shallow Bay Cocteau Twins
4
4

Echoes In A Shallow Bay werd twee weken na de ep Tiny Dynamine uitgebracht. Ondanks dat er in 1985 geen Cocteau Twins-album verscheen was dit toch een uitermate productief jaar voor de band. Voor beide ep’s liet het trio zich inspireren door de natuur. Great Spangled Fritillary en Pale Clouded White waren verwijzingen naar vlinders. Eerstgenoemde bleek een track met een donkere, wat dreigende ondertoon die door Liz Frasers zang nog wat werd opgetild. Laatstgenoemde was het prijsnummer van de ep en een track die Cocteau Twins in 1985, 1986 ook regelmatig live zou spelen. Pale Clouded White kende een memorabele, pakkende zanglijn van Fraser. De song was gestut op de welbekende drummachine en werd verfraaid door welgemikte akoestische akkoorden en aanzwellende stemeffecten.

Melonella viel op door het stuiterende refrein en de bezwerende coupletten over een stevige, monotone baslijn. Zonder meer een interessante en geslaagde song. Eggs And Their Shells, met de effectvolle piano en gitaar, kan achteraf als een fraaie voorbode gezien worden van het wat lichtere geluid van Cocteau Twins in de tweede helft van het decennium.

De band had zijn sound door de vele uren in de studio verder verfijnd, hetgeen hoorbaar was op Tiny Dynamine en Echoes In A Shallow Bay, twee prima ep’s die aan het eind van 1985 door 4AD een nieuwe release kregen maar deze keer werden alle tracks verzameld op een dubbel-ep.

Tracklisting Echoes In A Shallow Bay EP:

  1. Great Spangled Fritillary
  2. Melonella
  3. Pale Clouded White
  4. Egg And Their Shells

Officiële releasedatum: 29 – 11- 1985