Christian Kjellvander – Wild Hxmans
Door op 28 oktober 2018

Artiest: Christian Kjellvander
Album_title: Wild Hxmans
Genre: singersongwriter, rootspop
Release_date: 10/26/2018
Label: Tapete Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3831664
Wild Hxmans Christian Kjellvander
4.5
4.5

Op voorganger A Village Natural Light imponeerde de Zweedse singer-songwriter Christian Kjellvander met een indringende donkere bij momenten morbide soundtrack. Op zijn achtste langspeler zet hij zijn muzikale zoektocht onverstoorbaar verder. In zeven behoorlijk uitgesponnen episodes komen afscheid en onthechting aan bod maar ook het opgeluchte gevoel van ontsnapping en ervaringen die opduiken bij het ontdekken van onvermoede oorden. Het begint al met de titel Wild Hxmans, neen dat is geen typefout, het vervangen van de letter u door x  is een symbolische verwijzing naar uitsluiting.

In deze verwarrende tijden van een door isolatie en marginalisatie verscheurde en verduisterde maatschappij daalt Christian Kjellvander diep af in de innerlijke gemoedstoestand en verwerkt zijn bevindingen weerom in een meeslepende soundtrack.

De uitgebreide instrumentale aanloop van Strangers In Northeim creëert meteen een apocalyptische sfeer. Een vervormde brij van toetsen en elektrisch snarenwerk versterkt het beklemmende verhaal over de angsten voor het onbekende en een onzeker bestaan in het meer dan ooit actuele immigratieavontuur.

Een ontmoeting met een Syrische vluchtelinge in Verona inspireerde Curtain Maker. Dit lang uitgesponnen epos pendelt van verstilde passages naar brutale rauwe, in de prachtige aanzwellende  vocale interventies van Kjellvanders bariton horen we weliswaar bij momenten echo’s van David Sylvain, Nick Cave en Stuart Staples. De Zweedse zanger behoudt onmiskenbaar een persoonlijke touch in zijn stemtimbre dat warm vibreert in Stiegga, een dromerig intermezzo.

Brutaal galmend gitaarwerk introduceert The Thing Is, Kjellvander keert terug naar het land waar hij opgroeide, de weidse vlakten van de Texaanse Flatlands doemen op in een mistroostig verhaal waarin dramatische herinneringen aan de dood van vader Kjellvander en zijn jongste broer als metafoor gebruikt bij een berustende meditatie over sterfelijkheid. “We get lighter for every day/’Til we finally drift away/Where we decide to spread the weight is all that matters”

Halle Lay LuJah begint met zo’n gefloten intro die wel eens in opduikt bij Westerns van Sergio Leone bij adembenemende prairie- en woestijn landschappen deze track klinkt al even indrukwekkend terwijl het tijdens een reisje door Baskenland met zijn zoon gerijpte Faux Guernica intense emoties oproept. De getalenteerde Zweed gooit andermaal hoge ogen met deze fraaie gepersonaliseerde soundtrack.

Tracklisting Wild Hxmans:

  1. Strangers in Northeim
  2. Curtain Maker
  3. Stiegga
  4. The Thing Is
  5. Halle Lay Lu Jah
  6. Love Xomes
  7. Faux Guernica