Chilly Gonzales – Chambers
Door op 22 april 2015

Band: Chilly Gonzales
Album_title: Chambers
Genre: Klassiek
Release_date: 03/31/2015
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3390148
Chambers Chilly Gonzales
4
4

Chambers is het nieuwste album van Chilly Gonzales, de in Parijs woonachtige Canadese pianist en entertainer met een veelzijdig oeuvre. De heer “Gonzo” ontpopte zich eind jaren negentig als succesvol songwriter en producer (verbonden aan namen als Feist en Daft Punk), maar staat bovenal bekend als begenadigd componist en pianist. Hij zingt en rapt, overigens niet tot ieders vreugde, heeft het record voor het langste soloconcert ooit (27 uur) op zijn naam staan, en won een Grammy voor zijn samenwerking met Daft Punk op hun vierde album Random Access Memories.

De eigenzinnige en behoorlijk met zichzelf ingenomen artiest probeert met Chambers zijn eigenheid te leggen in de kamermuziek en een moderne draai te geven aan dit ‘genre’. Voor dit album werkte hij samen met het gerenommeerde Kaiser Quartett uit Hamburg. Het resultaat: een succesvolle combinatie van piano en strijkers met een middeleeuwse, intieme sfeer. Als je een beetje speurwerk doet op zijn website, kun je een uitgebreide beschrijving en persoonlijke uitleg van de afzonderlijke nummers op Chambers ontdekken. Zo zegt hij over Advantage Points, een van de betere tracks op het album, het volgende:

“The “points” are staccato – clipped, insistent. I attempted musical pointillism with Wimbledon ’80 as my backdrop. Try to imagine the waltzing B-section as the endorphins kicking in after a marathon – the transcendence of physical technique (using a racquet or a piano) into pure bliss. This could just as easily have been dedicated to Bobby Fischer, Glenn Gould or Michael Jackson’s moonwalk. It all depends on your vantage point.”

Chambers is een romantisch kamerwerk geworden. Het album luistert weg als een natuurlijke opvolger van Gonzales’ vorige, zeer sterke, album Solo Piano II; er zijn genoeg overeenkomsten en dat is dan juist misschien weer verrassend: de peilbaarheid van Gonzales maakt hem hiermee juist weer onpeilbaar.

In het intieme pianospel en de klassieke vaardigheden van Gonzales horen we zijn authentieke schrijf- en speeltalent terug. Het is erg knap hoe Gonzales de stukken klein weet te houden, zonder dat ze aan diepgang en spanning inboeten. Ja, Chambers is een geslaagde ode aan de kamermuziek, en ja, het album heeft een duidelijke, maar redelijk subtiele (als dat mogelijk is) Gonzales-stempel. Wat betekent dat? Het betekent dat Chambers voor zowel kenners als leken op kamermuziekgebied een interessant album kan zijn. Het is een eenvoudig luisterbaar album met de nodige eigenwijsheid en uitdagingen.

Met Chambers bewijst Gonzales een breed georiënteerde pianist en componist te zijn en toont hij aan dat hij in staat is een continue kwaliteit te leveren. Maar ja, dat hij dat heel goed kon, wisten we natuurlijk al lang, als we Gonzales zelf moeten geloven…

“I’m Chilly Gonzales, the musical genius, and the whole megalomania tag that I get is very deserved.”

Tracklisting Chambers:

 1. Prelude to a Feud
 2. Advantage Points
 3. Sweet Burden
 4. Green’s Leaves
 5. Freudian Slippers
 6. Solitaire
 7. Odessa
 8. Sample This
 9. The Difference
 10. Cello Gonzales
 11. Switchcraft
 12. Myth Me