Childhood – Lacuna
Door op 21 september 2014

Band: Childhood
Album_title: Lacuna
Genre: indie, alternative
Release_date: 08/31/2014
Label: Marathon Artists
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3328491
Lacuna Childhood
3.5
3.5

Lacuna is het debuutalbum van het Britse Childhood, een band die een paar jaar geleden werd opgericht en zo te horen al snel zijn vorm gevonden heeft. Wat opvalt is de fraaie, warme gitaarsound. Het is niet zo verrassend dat bands als Felt en Real Estate door Childhood worden opgevoerd als inspiratiebronnen.

De naam Childhood doet nostalgisch aan en nostalgie is zeker van toepassing op een aantal songs op Lacuna. Vervreemding door verandering, het is een thema dat terugkomt in meerdere songs, waaronder de sterke, melancholieke single Blue Velvet en het stemmige, zachtjes jengelende Falls Away.

Er zijn nog wel meer noemenswaardige tracks op dit opvallend homogene album aan te wijzen: You Could Be Different mixt op prachtige wijze moody indiepop met soul. Doves deed dit met Black And White Town een jaar of tien geleden en het is fijn om weer eens op zo’n kleurrijke, soulvolle en opzwepende indie-parel te worden getrakteerd. Right Beneath Me is warme shoegaze vol fraaie zangharmonieën en golvende gitaren en Solemn Skies brengt verleidelijke, lome gitaarpop die prima past bij de nazomer. Dat geldt ook voor Sweeter Preacher, een spannende track met een donkere onderstroom, fraaie zanglijnen en een boeiende dynamiek.

Hier en daar brengt Childhood wat ritmische accenten aan: het dromerige Tides laat elektronische beats horen, aangevuld met fijne gitaarlijntjes en opvallende baspartijen. Op het strakke Play For Cool schakelt de band over op een hogere versnelling zonder de sfeer van het album geweld aan te doen. Childhood heeft oog voor variatie maar richt zich duidelijk op een warme, melancholieke sound. Hoewel de band af en toe nog best wat meer van zich af mag bijten is Lacuna een van de fraaiere debuutplaten van 2014.

Tracklisting Lacuna:

 1. Blue Velvet
 2. You Could Be Different
 3. As I Am
 4. Right Beneath Me
 5. Falls Away
 6. Sweeter Preacher
 7. Tides
 8. Solemn Skies
 9. Chiliad
 10. Pay For Cool
 11. When You Rise