Charlie Coxedge – Cloisters
Door op 08 juli 2017

Artiest: Charlie Coxedge
Album_title: Cloisters
Genre: Alternative
Release_date: 05/26/2017
Label: Bella Union
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3691526
Cloisters Charlie Coxedge
4
4

Met Cloisters laat gitarist Charlie Coxedge een uitzonderlijk ingetogen kant van zijn muzikale brein spreken. Verstilde gitaarmotieven, door elkaar vervlochten tot zes intrigerende stukken.

Natuurlijk is Charlie Coxedge in de eerste plaats gitarist bij MONEY, de band uit Manchester die de afgelopen jaren met de albums The Shadow of Heaven (2013) en Suicide Songs (2016), waar zijn gitaarspel prachtig vloeit met de poëzie en zang van Jamie Lee. Met Cloisers, eigenlijk in lengte meer een EP dan een album, bewijst dat hij zijn gitaarspel ook naar andere muzikale werelden kan trekken. Natuurlijk herken je meester van MONEY aan het werk maar op Cloisers verkent Coxedge merendeels nieuwe muzikale wegen die een meer ambientgevoel hebben.

Coxedge trekt zijn gitaar door tal van effecten en drones, creëert dan weer loops om steeds weer nieuwe kleuren toe te voegen. Het titelstuk waarmee het album opent laat dat gelijk duidelijk horen. Spannende gitaarmotieven door elkaar heen verstrengeld in een mooie warme klank. Pentreath met zijn melancholieke kleurklank sluit daar naadloos op aan. Spaarzame pianoklanken als fraai extra op het gitaarspel. Correur neigt dan weer wat meer naar de postrock vermengd met shoegaze die zijn band ook zo kenmerkt, maar dan wel een ingetogen variant.

Dust start de B kant van de plaat glansrijk. De gitaarmotieven duikelen over elkaar heen om een heerlijk rustgevende muur van klanken open te trekken. Hoogtepunt van het album is Be dat met zijn bijna 10 minuten laag over laag met veel loops en effecten maar blijft opbouwen en intrigeren. Hoe prachtig kan gitaar toch klinken. Bouwend op een pianomotief met spaarzaam gitaarwerk is Holly de fraaie afsluiter.

Cloisers is een fijne (her)kennismaking met de gitarist Charlie Coxedge die los van een bandgeluid een fraai ander ingetogen geluid laat horen. Laat deze intrigerende gitaarklanken maar toe in de sound van MONEY. In gedachten hoor je Jamie Lee over deze prachtklanken al zijn zo intrigerende teksten zingen.

Cloisers is op vinyl verschenen in een gelimiteerde oplage van 200 stuks.

Tracklisting Cloisters:

Kant A:

  1. Cloisters
  2. Dust
  3. Pentreath

Kant B:

  1. Corrour
  2. Be
  3. Holly

Written in Music Nieuwsbrief