Chain and the Gang – Best of Crime Rock
Door op 25 juni 2017

Band: Chain and the Gang
Album_title: Best of Crime Rock (reissue)
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 06/02/2017
Label: In The Red
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3681072
Best of Crime Rock (reissue) Chain and the Gang
4
4

De Amerikaanse Ian Svenonius wordt waarschijnlijk nog het meest geprezen als frontman voor de destijds vernieuwende band Nation of Ulysses. Daarmee vermengde hij  punk, garagerock, funk en soul tot één wild geheel. Deels zeer energiek, maar ook spottend, zelfbewust en cynisch. Juist die nadenkende, cynische gimmick geeft Svenonius een soort schild, alsof je nooit helemaal te weten komt wie de echte persoon achter zijn kunst is; een gevoel dat altijd sterk naar voren komt, zo ook in zijn rol als online interviewer, schrijver en acteur. Op die manier is het makkelijk om te zeggen “Ian Svenonius is een pretentieuze eikel” , maar is dit maar deels de waarheid? Bij zijn funky garageband The Make-up viel dat gevoel een beetje weg om plaats te maken voor meer speelplezier en energie. Ook live daalt het schild een beetje. De 60’s lo-fi garagerock van zijn band Chain and the Gang klonk helaas soms wel erg  gereserveerd, cynisch en onderkoeld. Alsof de slimme gimmick belangrijker is dan het spelplezier. Op die manier werd er vooral hard uitgehaald met sociaalkritische statements en verbittering tegenover de Amerikaanse economie. Er werd nooit vergeten om goeie muziek te maken, maar houterig klonk het soms wel. Beetje bij beetje veranderde gelukkig dat koude studiogeluid naar gestroomlijnde garagerock die uiteindelijk zijn hoogtepunt bereikte op het puntige Minimum Rock N Roll uit 2014. Ook kon rekenen op een zeer catchy tweede stem van Priests frontwoman Katie Alice Greer, een rol die eerder al werd vervult door zangeressen als Katy Davidson van Dear Nora en singer-songwriter Tara Jane O Neil die eens ook in de rockband Rodan speelde.

Met kijk op de gestroomlijnde ontwikkeling van de band in de studio is het niet vreemd om te horen dat dit nieuwe album nog een tikkeltje strakker, compacter en gladder klinkt. Het is een logische evolutie. Vreemder is het dat Best of Crime Rock een soort “best-of…” is geworden, met liedjes uit heel het voorgaande oeuvre. Gelukkig is Svenonius nog steeds tegendraads en besluit hij niet zomaar een “best-of…” uit te brengen, maar de liedjes opnieuw op te nemen met een nieuw samengestelde band en dus ook een nieuwe tweede stem, namelijk Anna Nasty van dancepunk soloproject Olivia Neutron-John.  Om maar met de deur in huis te vallen: het is een gouden zet, want alles valt op deze manier beter in elkaar. De cynische teksten zijn mooi in balans met de aanstekelijke muziek, zoals bijvoorbeeld goed te horen in het nu opeens vrolijk klinkende What Is a Dollar?, dat het Amerikaanse biljet de hemel in prijst en zo op een bijtende manier korte metten maakt met “The American Dream”. Een enkele keer wordt er gebroken met het soepele, eenvormige geluid van dit album door een lied radicaal te veranderen en opeens meer diepte te geven. Zo klonk de naargeestige complottheorie van Deathbed Confession op het album Down with Liberty…Up with Chains! nog zeer luchtig, maar de zware muzikale omlijsting in deze nieuwe versie past beter bij de zwarte humor.

Dat wil niet zeggen dat de band op dit album foutloos is, maar is dat nodig?. Op de twee voorgaande albums werd al duidelijk gehint naar het strakkere geluid van dit album en betere producties. Zodoende klinken die liedjes in de nieuwe versies niet wezenlijk anders, wat de vraag oproept waarom ze voor Best of Crime Rock niet in een nieuw jasje zijn gestoken. Als gevolg klinken enkel de oudere liedjes op dit album daadwerkelijk echt als een verbetering. De echte garagerockfan zal misschien roepen dat  het geheel te glad klinkt en te veel ontdaan is van de rauwe randjes. Ook daar valt wat voor te zeggen. Het resultaat is vooral een album dat een perfecte introductie is voor de nieuwkomer en tegelijk de fans van de live energie en de productie op het vorige album meer dan tevreden stelt.

Tracklisting Best of Crime Rock:

 1. Devitalize
 2. Ceratin Kinds of Trash
 3. Why Not?
 4. The Logic of Night
 5. I See Progress
 6. What is a Dollar?
 7. Mum’s the Word
 8. Free Will
 9. Come Over
 10. Livin’ Rough
 11. ‘Nuff Said
 12. Deathbed Confession