CFM – Dichotomy Desaturated
Door op 14 mei 2017

Band: CFM
Album_title: Dichotomy Desaturated
Release_date: 04/07/2017
Label: In The Red
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3624525
Dichotomy Desaturated CFM
3.5
3.5

Dichotomy Desaturated is de derde release van multi-instrumentalist Charles Francis Moothart. Naast dit soloproject – vol punk, psychedelica, glamrock en blues – is hij vooral bekend als drummer en gitarist bij artiesten als Ty Segall en Mikal Cronin. Inmiddels weten we dat Segall en de groep muzikanten rondom hem hard bezig zijn om een eigen muzikaal universum te creëren; één mix van garagerock en psychedelica, waar andere genres en invloeden schijnbaar achteloos voorbij vliegen als dat zo uit komt. Soms meer toegankelijk klinkend, dan weer meer rock en zo af en toe gewoon erg vreemd. Maar bovendien binnen een paar noten herkenbaar als een duidelijk Ty Segall (geïnspireerd) album.

Ondanks dat hij hier slechts de productie verzorgd en drumt op  Dead Weight is er ook hier geen ontkomen aan die typerende sound. Moothart mag de touwtjes dan zelf strak in handen hebben gehouden, dit is evengoed een album met een voorspelbaar en lekker vertrouwd geluid. Op Dichotomy klinkt er lichtjes rammelende lo-fi pop, met ruimte voor lome zang en laagjes akoestische- en elektrische gitaar die elkaar tegen komen. In die stijl staan er wel meer liedjes op het album, waar vooral afsluiter Message from the Mirror een goed voorbeeld van is. Al snel beuken de drums er op los, met van die heerlijke start-stop ritmes waar ook Ty Segall vaak patent op heeft. Gitaren krijgen de ruimte om te piepen, knarsen en soms heerlijk te soleren. Naar het einde toe sluipen er zelfs zware Black Sabbath riffs de liedjes binnen. Ook een wat meer langgerekte jam mag niet ontbreken.

We hebben het allemaal eens eerder gehoord, vooral het Sabbath-achtige toontje,  in het project FUZZ met Segall en Moothart samen. Maar zoals gezegd, dat typerende, vertrouwde sfeertje is bij het werk van deze heren niet erg en vaak zelfs een pluspunt. Een los, wat lo-fi sfeertje helpt erg mee aan een chaotisch en vlot album dat binnen 37 minuten alweer voorbij is. Gewoon leuk.

Tracklisitng Dichotomy Desaturated:

  1. Dichotomy
  2. Pinch the Dream
  3. Lethal Look
  4. Rise and Fall
  5. Saline / the Man / Kind to You
  6. Voyeurs 
  7. The Set Up
  8. Desaturated 
  9. Dead Weight
  10. Message from the Mirror