Ceramic Dog – YRU Still Here?
Door op 17 mei 2018

Band: Ceramic Dog
Album_title: YRU Still Here?
Genre: Alternative
Release_date: 04/09/2018
Label: Yellow Bird
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3781769
YRU Still Here? Ceramic Dog
4.5
4.5

Marc Ribot (Waits, Zorn, The Lounge Lizards) is een van die legendarische gitaristen die steevast nieuwe muzikale avonturen blijft opzoeken. Met zijn Ceramic Dog project, waarin je naast de polyvalente Ribot (gitaren, requinto, farfisa, Eb horn, vocoder) ook groepsleden Shahzad Ismaely (bas, moog, vocal in Urdu) en Ches Smith (drum, percussie, electronics) kan terugvinden, levert hij alweer een uitstékende remedie tegen verveling. We hebben het niet echt geteld, maar het trio jongleert met de meest uiteenlopende muzikale genres en stijlen alsof het écht niets is.

YRU Still Here? wordt geformuleerd als een vraag. Zijn jullie hier nog eigenlijk? Hangen jullie hier nog rond? Niet toevallig, want dit album staat eigenlijk ook sterk in het teken van Ribots’ activisme. Met Trump aan de leiding en de historische vergissingen en blunders die hij aan de lopende band blijft opstapelen, lijken Ribot en co zich af te vragen wie er nog wel wil zijn, in de Verenigde Staten van de meest verdelende president ooit. Dit nieuwe Ceramic Dog album, de opvolger van Your Turn (2013), heeft dus overduidelijk een politieke lading. Dat haal je zo uit het aangeboden songmateriaal, zoals onder meer Muslim Yewish Resistance of het ronduit furieuze Fuck La Migra!. Daarin bekritiseren Ribot & co het denken en handelen van de ICE (immigratieagentschap) die migrantenfamilies uit elkaar halen.

Protest en verzet is dus het motief van dit album. Maar dan wél met stijl en klasse (“disciplined action”). Dat neemt natuurlijk niet weg dat er bijzonder veel oprechte emotie mee gepaard gaat en dat Ribot & co gebruik maken van hun positie als muzikanten. Ze hebben talloze muziekinstrumenten ter beschikking die gebruikt worden als wapens van (geweldloos) verzet. Zo stellen de muzikanten van Ceramic Dog helder dat ze het recht erkennen van een volk om zich te verzetten tegen een heersende tiran. En daarbij leveren ze een gloeiende, echt alle richtingen opgaande soundtrack met aan de basis de muzikale interactie binnen het trio. Het Ceramic Dog project bestaat er immers ook in dat de muzikanten elkaar blijvend verrassen. Daarover zegt Ribot: het zijn geweldige gasten allemaal, ze vormen mijn muzikale familie en ‘muzikaal bewustzijn’. Maar ze blijven me ook zeer regelmatig uit mijn comfort zone halen.

YRU Still Here? is een album dat zich niet zo snel laat grijpen. Het is slim én uitdagend, voor zowel artiest als luisteraar. Het begint met Personal Nancy, een voorafje waarin onder meer de frase “I got a right to say FUCK YOU!!!” meteen opvalt. Stevig erop inhakkende drums, solide basondersteuning en danig gemanipuleerd gitaarwerk doen de rest. Dat geeft het album in een trek door ook een soort urgentie. Iets later is er Pennsylvania 6 6666, over het chaotische leven in de stad, waarin vooral de bijzondere vocal van Shahzad Ismaely opvalt. Heel anders van feel en stijl (eerder subtropisch qua sferen, lekker laidback met percussie, conga, trombone en fluit), maar desalniettemin interessant. Zeker ook wanneer je denkt dat de song stilvalt, de groep doorduwt en er een feestelijke, Cubaanse swing opduikt. Zoals al vermeld: protest, maar dan mét stijl.

Agnes is dan weer vuile, withete punk in het verlengde van The Stooges en The Ramones. Ook hier weer valt die opgebouwde spanning op, met naar het einde toe electronics. Die gaat over in Oral Sidney With A “U”, een licht knipoogje naar de P-funk van de Purperen One. En zo gaat het maar door, van het ene uiterste in het andere. En dat alles alsof het volstrékt logisch is. Het geeft aan dat de wereld van Ceramic Dog een ontzettend boeiende is. YRU Still Here? Zou je moeten zijn, want dit soort groovy compositie (met zowel lichte, ijle sferen als dissonant gitaarwerk) houdt de luisteraar bij de les.

Opvallend is ook Shut That Kid Up, met zijn dik acht minuten een van de absolute sterkhouders van dit niet te versmaden album vol lekkers. Dikke aanrader, zeker voor wie op zoek is naar spannende muziek (o.a. Orthodoxy, Freak Freak Freak On The Peripherique) die zijn geheimen niet direct blootgeeft.

Tracklisting YRU Still Here?:

 1. Personal Nancy
 2. Pennsylvania 6 6666
 3. Agnes
 4. Oral Sidney With a U
 5. YRU Still Here
 6. Muslim Jewish Resistance
 7. Shut That Kid Up
 8. Fuck La Migra
 9. Orthodoxy
 10. Freak Freak Freak On The Peripherique
 11. Rawhide