Buffalo Tom – Three Easy Pieces
Door op 24 juni 2007

Band: Buffalo Tom
Album_title: Three Easy Pieces
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 06/24/2007
Label: New West/BMG
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2306494
Three Easy Pieces Buffalo Tom
4.5
4.5

Gelukkig is het uit Boston afkomstige Buffalo Tom dus toch niet uit elkaar! Er was eind vorig jaar al een concert in Den Bosch maar met een prima nieuw album Three Easy Pieces en aangekondigde concerten is Buffalo Tom zelfs helemaal terug na een break van negen jaar!

Buffalo Tom bouwde vanuit Boston vanaf eind jaren ’80 met hun energieke en melancholieke songs een fraaie reputatie op. Eerst vergeleken met Dinosaur Jr. (hun eerste gelijknamige album wordt door Dinosaur J.Mascis geproduceerd) maar al snel volledig op zichzelf staand. Met het album Let Me Come Over (1992) en de single Taillights Fade breekt de band ook in Nederland volledig door. De daarop volgende albums Big Red Letter Day (1993), Sleepy Eyed (1995) en Smitten (1998) bevestigen hun reputatie en de fans blijven de band trouw volgen. Begin 2000 wordt het dan ineens stil rond de band. Zanger/gitarist Bill Janovitz maakt nog wel een nieuwe soloalbum, opvolger van het in 1995 verschenen Lonesome Billy, maar deze verschijnt en verdwijnt vrijwel geruisloos.

Vanaf album opener Bad Phone Call weten we weer wat we al die jaren gemist hebben. Die heerlijk druilerige Janovitz zang, die heerlijk breed uitwaaierende gitaarpartijen, de loom hakkende drums en soepele baspartijen. De band klinkt rauwer en dieper dan we op de laatste albums gewend waren en dat verrijkt zonder twijfel de songs. Het prima titelnummer, het catchy You’ll Never Catch Him, het emotionele Lost Downtown (de perfecte cross tussen Buffalo Tom en de Lemonheads. In het begin lijkt het zelfs of Evan Dando zingt, maar het is Janovitz), het punky Good Girl of het fraaie Gravity zijn alleen van grote klasse. En met het van slidegitaar doortrokken slotnummer Throwin’ sluit het album waardig af. Buffalo Tom is terug en daar mogen we heel blij mee zijn!

Tracklisting Three Way Pieces:

 1. Bad Phone Call
 2. Three Easy Pieces
 3. You’ll Never Catch Him
 4. Bottom Of The Rain
 5. Lost Downtown
 6. Renovating
 7. Good Girl
 8. Pendelton
 9. Gravity
 10. Hearts Of Palm
 11. September Shirt
 12. CC And Callas
 13. Thrown