Borokov Borokov – Eerlijk Delen
Door op 08 maart 2018

Band: Borokov Borokov
Album_title: Eerlijk Delen
Genre: Alternative
Release_date: 12/07/2017
Label: Rotkat
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Eerlijk Delen Borokov Borokov
4.5
4.5

Borokov Borokov. Te gekke bandnaam. Nu is er via het Antwerpse Rotkat Records debuut Eerlijk Delen boordevol elektronica, al dan niet hyperkinetische beats en een zotternij die slechts beschreven kan worden met te gekke songtitels. Missie: alle mensen doen dansen, de boel in beweging schoppen. En tezelfdertijd het leven vieren.

Achter die vreemde bandnaam schuilen vier jonge muzikanten. Dat zijn respectievelijk Arne Omloop (Bed Rugs), Noah Melis (Shy Dog, Pascale Deweze), Boris Van den Eynden (Laat Maar, Cuntst) en Yorgos Tsakiridis (The Hickey Underworld, King Dick..). De bende levert op dit heel fijne en goed in het oor liggende debuut een wel heel eigenzinnige mix van muzikale smaken. Een beetje vanalles en nog wat door de blender gehaald. Het meest opmerkelijke is hoe de groep speels experimenteert en soms ook ronduit geweldig knoeit met een batterij synths, beats en kadukke elektronics.

Het kwartet bedient zich van de Nederlandse taal, maar gebruikt die als een werkvorm waarbij alle regels vooral dienen om volop genegeerd te worden. Het is goochelen met woorden, zinnen en (muzikale) ideetjes. En dan zou je inderdaad kunnen stellen dat dit (vrijblijvende) spielerei is. Neem Drankjes dat als tekst louter bestaat uit het monotone opdreunen van allerlei drankjes of het brutaal openhartige Had Ik Maar Wat Meer Vakantie (“k’ga mijn baas de vinger geven / want ik wil nu op pensioen”).

Of nog Dansende Mensen dat met wat taalkundige verbeelding ook de diepfilosofische kwestie ‘Dansen de Mensen?’ kan worden. Maar al die bezwaren verdwijnen in het niets door de aanstekelijkheid van de catchy, dansbare muziek van Borokov Borokov. Het is jeugdelijk enthousiasme, het heeft spirit, drive en vooral : persoonlijkheid. En die is helaas maar al te vaak afwezig bij vele andere albumreleases die vaak gewoon meer van het hetzelfde betekenen.

Dit is nieuwe muziek die enerzijds modern en hedendaags klinkt: uiterst dansbaar, prikkelend en opvallend poppy. Anderzijds merk je dat Borokov Borokov een speeltuin is voor creatieve lieden en net daarom ook brokken maakt. Neem bijvoorbeeld het wat artificieel opgefokte Comfort Drive waarin de groep aan de haal gaat met repetitieve structuren en kitscherige eighties elektronica die klinkt als de soundtrack bij een workout in de fitness. Heerlijk om helemaal op los te gaan.

Muzikale inspiratiebronnen: pakweg Fad Gadget, Kraftwerk en The Neon Judgement, maar dan aangelengd met de wazige psychedelica van The Flaming Lips en tekstueel absurdisme dat ergens verwant is aan Spinvis (althans: in het geval dat die zwaar aan de dope zou zitten). In een ideale wereld zijn al hun feestnummers zoals bijvoorbeeld ook Roltrappen en Vorkliften gewoonweg wereldhits. Borokov Borokov staat ongetwijfeld ook live garant voor een te gek feest waar de wetten der logica al eens getart worden (Achterwaarts Vooruit). Zo deden ze eerder al de support/afterparty van Millionaire, een groep die ook haar weg weet met danig gemanipuleerde synths en bizarre, absurdistische teksten.

Dus: Eerlijk Delen (duurt het langst) ! Overigens hebben we ons laten vertellen dat Michel Houllebecq grote fan is en Black Sabbath dezer dagen verruild heeft voor Borokov Borokov. Hoedanook, dansen maar.. .

Eerlijk Delen is uit via Rotkat Records en dat op gekleurd vinyl en cd.

Tracklisting Eerlijk Delen:

 1. Heeft Iemand De Kinderen Gezien?
 2. Dansende Mensen
 3. Roltrappen En Vorkliften
 4. Appelsap
 5. Had Ik Maar Wat Meer Vakantie
 6. Woeste Grond
 7. Over De Zee Zweven
 8. Achterwaarts Vooruit
 9. Papiloma
 10. De Tien Duizendste Keer
 11. Comfort Zone
 12. Dit Is Het Laatste Lied