BNQT- Volume 1.
Door op 28 april 2017

Band: BNQT
Album_title: Volume 1.
Genre: Alternative
Release_date: 04/28/2017
Label: Bella Union
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3634602
Volume 1. BNQT
3.5
3.5

BNQT kan zonder twijfel een van de meest verrassende bands van dit jaar genoemd worden. Met leden van Midlake, Grandaddy, Band of Horses, Franz Ferdinand en Travis mag BNQT zelfs een alternative super band genoemd worden. Met Volume 1. maken ze hun debuut.

BNQT klinkt als een zeer onwaarschijnlijk verhaal maar toen Midlake bandleden Eric Pulido, McKenzie Smith, Joey McClellan en Jesse Chandler gastzangers voor een speciaal nieuw project zochten en ze Band of Horses’ Ben Bridwell, Franz Ferdinands Alex Kapranos, Grandaddy’s Jason Lytle en Travis’ Fran Healy bereid vonden werd de sfeer zo goed dat iedereen voor langere tijd deel uit wilden maken van de band. Dus niet alleen een plaat maken maar ook op gaan treden.

Volume 1. geeft daar dan ook alle reden toe. Het is een album vol songs die duidelijke sporen van zowel Midlake als de bands van de andere zangers in zich draagt. Omdat iedereen aan het songschrijfproces bijdroeg is BNQT een frisse vergaarbak geworden en een album dat een grote spontaniteit laat horen. Niet alle songs zijn even goed maar het spelplezier is overduidelijk aanwezig.

Natuurlijk zijn het de songs van Midlake’s Eric Pulido, de eerste single Restart en het erg mooie Real Love die van een bijzonder hoog niveau zijn. Pulido brengt altijd kwaliteit. Ook het lekker weirde Hey Banana van Alex Kapranos is zo’n ijzersterke song die gelijk pakt en niet meer loslaat. Net als Failing At Feeling en 100 Million Miles, de twee songs die Jason Lytle van Grandaddy aandroeg. Daar staan dan helaas een wat voorspelbare Fran Healy song als L.A. On My Mind en het nogal ongeïnspireerd klinkende door Ben Bridwell gezongen Tara tegenover.

Volume 1. is een interessant album. Of het een opmaat naar veel meer delen wordt lijkt onduidelijk. Maar het kan zijn dat als de band over de wereld gaat toeren er een sfeer en ambitie ontstaat die tot een gelijkmatiger album gaat leiden. Nu klinkt alles vooral fris, enthousiast maar ook wat nonchalant en onevenwichtig.

Tracklisting Volume 1. :

  1. Restart
  2. Unlikely Force
  3. 100 Million Miles
  4. Mind Of A Man
  5. Hey Banana
  6. Real Love
  7. Failing at Feeling
  8. L.A. On My Mind
  9. Tara
  10. Fighting The World