Blow – Blow EP
Door op 08 januari 2017

Band: Blow
Album_title: Blow EP
Genre: Alternative
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Blow EP Blow
4.5
4.5

Onlangs tijdens de Radio 1 Sessie van Trixie Whitley ontdekten we Blow, een geestig sax/dancetrio dat bestaat uit 2 streetwise tenorsaxofonisten én een drummer. Samen met Whitley leverden zij een van de meest opgemerkte momenten van haar sessie op. Nu, dat trio blijkt ook over een eigen, zeven nummers tellende EP te beschikken, die we u hier al te graag presenteren.

De groep wil door het gebruik van maskers en zwarte kledij het mysterie intact laten. Ergens vermoeden we dat deze bende het echt niet moet hebben van ego, maar veeleer oog en oor heeft voor plezier en fun. En kijk, dat treft, want ook wij zijn best te porren voor een leuke band die de lak heeft aan conventies en gewoon eigenzinnig zijn ding doet.

Hun performance tijdens de sessie viel erg op, eerst en vooral omdat ze vakkundig een ruimschoots ervaren presentator als Luc Janssens in de luren legden of gewoon ook omdat ze nu eenmaal weten hoe ze moeten omgaan met massa. Maar het meest van al omwille van die hemelse muziek. De groep springt er net door die focus op het mysterie (op zich niet nieuw, zie ook Slipknot, Briqueville, Goat en een handvol anderen) gewoon uit. En dat zie je niet alleen, je hoort het ook.

Bij hen geen geforceerd gedoe, maar gewoon het geluid van de saxofoons en ritme/percussie. Meer hebben ze in wezen niet nodig, of ze nu busken in de straat, het dak van een concertzaal weg spelen of vrolijk toeterend een festivalwei ophitsen.

Hun verhaal begint in de straten van Gent, tijdens de alom bekende Gentse Feesten. De groep wordt opgemerkt en begint snel een schare fans rond zich te verzamelen. Niet alleen in Gent, maar ook in Antwerpen en steden als Rotterdam of London maakt de band naam en faam. Met behulp van een crowdfundingcampagne wordt dit debuutalbum eindelijk uitgebracht.

Blow speelde ondertussen al overal, gaande van festivals als Leffingeleuren, Copacobana, Jazz in het Park, OLT Rivierenhof, Vooruit, Charlatan, 4AD, Arenberg en Trix. En ook Spanje en Brazilië bleven niet ongevoelig voor de hitsige ritmiek van dit supertrio. Olé Olé. En op basis van hun erg flexibele, akoestische sound (geen versterking nodig) is dat niet eens zo onterecht. Het is speels, zuiver en oprecht en het trio weet hoe ze de dansbare swing erin kan krijgen. Bovendien weten ze ook letterlijk dicht bij hun fans te blijven.

Op dit debuut dus 7 spetterende nummers die slechts een visitekaartje vormen voor de vele optredens. Want dit is echt een groep die je live gezien moet hebben. Een trio met een innovatieve sound die veel vrijheid laat. Het is dan pas dat die scheurende, vlammende saxen en die stomende percussie echt voor vonken en vuur zorgen. Live spelen ze naast een sexy, Morphineachtige klepper als For Smart People al eens een flard Freed From Desire (Gala) en draaien ze ook Voodoo People (The Prodigy) in de Blow mix.

We zijn dan ook erg benieuwd naar het vervolg van dit bijzondere verhaal. Wie de jongens live aan het werk willen zien: op 18 Januari 2017 speelt de groep in het Monk Café (Brussel), de 27e speelt de band het voorprogramma van Orchestre Du Belgistan en gaat ook Eden (Charleroi) ongetwijfeld voor de bijl. Hopelijk weet de groep het mysterie intact te houden, al hebben we zo’n vermoeden dat dat er zeker wel in zit.

Tracklisting Blow EP:

  1. For Smart Living
  2. Joker
  3. Grün
  4. Toop Dawg
  5. Fuss
  6. Continuum
  7. Eighty Eight