Bella Union viert 20ste verjaardag in Paradiso Noord
Door op 10 mei 2017

Genre: Alternative
Label: Bella Union

Het toonaangevende Britse platenlabel Bella Union bestaat dit jaar twintig jaar en dat komen ze vieren in Amsterdam. In 1997 startten Robin Guthrie en Simon Raymonde, van het legendarische Cocteau Twins, het label met het idee om eigen werk en samenwerkingen onafhankelijk uit te brengen. Guthrie verdween al snel op de achtergrond maar Raymonde bleek een briljant oor voor goede muziek te hebben en bouwde het label uit tot een van de belangrijkste ter wereld.

Door de jaren tekenden ze een indrukwekkende lijst aan artiesten, waaronder Fleet Foxes, John Grant, Father John Misty, Beach House, Flaming Lips, Andrew Bird en Explosions in the Sky, om er maar een paar te noemen.

Komende dinsdag 16 mei viert het label zijn 20-jarig jubileum met een fijne Bella Union avond in Paradiso Noord. Ze nemen voor deze avond de bands Mammút en Pavo Pavo mee. Ook de jonge Will Stratton, die komende vrijdag 12 mei zijn nieuwe albums Rosewood Almanac uitbrengt, zal op deze speciale avond optreden.

Mammút

Mammút is een van de spannendste nieuwe bands die de afgelopen jaren in IJsland de kop opstaken. In hun thuisland wonnen ze al vele belangrijke muziekprijzen. Op het podium is de band een stuwende kracht met hun vlammende post-punk songs die tegelijkertijd verscheurend en neurotisch zijn.

Pavo Pavo is een experimentele band uit Brooklyn. De bandleden ontmoetten elkaar op de universiteit van Yale en werkten daar ook nauw samen met bandleden van Here We Go Magic, Roomful of Teeth en San Fermin. In 2016 brachten ze hun debuutalbum uit op Bella Union en Stereogum omschreef die plaat als volgt: “Weightless pop that sounds like it was beamed down from a utopian future.”

Will Stratton is een Amerikaanse gitarist en liedjesschrijver uit New York. Hij maakt fraai melancholieke folksongs die hij met zielsveel emotie ten gehore brengt. Zijn jongste album Rosewood Almanac laat wederom horen wat een ontzettend groot talent Stratton heeft. Zonder twijfel één van de mooiste (folk)albums van het jaar. Absolute must-see dus.

Written in Music Nieuwsbrief