Bell X1 – Bloodless Coup
Door op 07 april 2011

Band: Bell X1
Album_title: Bloodless Coup
Genre: alternative
Release_date: 04/08/2011
Label: PIAS
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2913669
Bloodless Coup Bell X1
3.5
3.5

Ik zag Bell X1 voor het eerst op 20 maart 2007 toen zij het voorprogramma van hun voormalig Juniper frontman Damien Rice in 013  in Tilburg voor hun rekening mochten nemen. Ik was blij verrast door hun enthousiasme en overtuigende set en nam mij meteen voor deze band goed in de gaten te blijven houden.

Vanwege creatieve verschillen van mening verliet Damien Rice de band in 1998. Een jaar later formeerden de resterende bandleden van Juniper de groep Bell X1. Met de charismatische zanger Paul Noonan, die in zang en houding sterk doet denken aan David Byrne in zijn succesvolle tijd met Talking Heads, weet de band gedurende de laatste jaren ook buiten Ierland, een steeds grotere fanbase te creëren. In Ierland is Bell X1 namelijk al jaren een grote band, hetgeen vorig jaar nogmaals onderstreept werd met drie nominaties voor de Meteor Music Awards. Hun laatste album Blue Lights On The Runway uit 2009 werd genomineerd in de categorie ‘Best Irish Album’ en daarnaast waren er nominaties voor ‘Best Irish Band’ en ‘Best Irish Live Performance’. Tevens werd Blue Lights On The Runway genomineerd voor de Choice Music Prize.

Met Bloodless Coup, alweer hun vijfde studioalbum, consolideert Bell X1 naar alle waarschijnlijkheid hun verworven status. Het album opent voortreffelijk en beleeft met Hey Anna Lena, Velcro en Nightwatchmen werkelijk een droomstart. Hey Anna Lena is een prachtig opgebouwd nummer, waarvan de structuur en de sound, zeker aan het eind, neigt naar Radiohead in topvorm, Velcro is een pakkende single in de bekende Bell X1 goes Talking Heads-stijl, de tekst ‘watching a six years old on Youtube playing drums to Billy Jean‘ is even komisch als inspirerend. Nightwachtmen is een prachtig, vrij rustig nummer dat mede door het perfect ondersteunende drumwerk en de mooie melodie uitgroeit tot top-track.

Dan hoop je uiteraard dat de band dit bizar hoge niveau een album lang weet vast te houden. Helaas lukt dat niet maar dat is geen schande. Er valt namelijk nog genoeg te genieten. 4 Minute Mile is ook een heerlijk krachtig muzikaal statement met teksten als ‘I never played for Barcelona, never sailed around the world alone…but that’s ok, most of the time’. Daar kan geen Messi of zeilmeisje tegenop! Sugar High, Haloumi en afsluiter 74 Swans zijn een typische, goede  Bell X1-tracks maar missen de pure klasse van eerder genoemde songs. The Trailing Skirts Of God, het ontspannen Built To Last en het ultra-veilige Safer Than Love zijn geen hoogvliegers maar passen wel uitstekend in het geheel.

Kort samengevat is Bloodless Coup een prima album, dat net als andere Bell X1-albums zijn ware gezicht pas na meerdere luisterbeurten laat zien. Wellicht is dit album de laatste opstap naar het meesterwerk dat de band in zich heeft?

Bell X1 speelt op 20 mei 2011 in People’s Place te Amsterdam.

Geniet hieronder van het prachtige Hey Anna Lena:

Tracklisting Bloodless Coup:

  1. Hey Anna Lena
  2. Velcro
  3. Nightwatchmen
  4. Sugar High
  5. Built To Last
  6. 4 Minute Mile
  7. Safer Than Love
  8. The Trailing Skirts Of God
  9. Haloumi
  10. 74 Swans