Bear In Heaven – Time Is Over One Day Old
Door op 12 augustus 2014

Band: Bear In Heaven
Album_title: Time Is Over One Day Old
Genre: Alternative
Release_date: 08/07/2014
Label: Dead Oceans
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3331130
Time Is Over One Day Old Bear In Heaven
4.5
4.5

Wat is Bear In Heaven toch een geweldige band en hoe bizar is het dat ze nog niet veel bekender zijn. Ook hun nieuwe album Time Is Over One Day Old is een geweldig fascinerende collectie songs.

In vergelijking tot het veel geprezen I Love You, It’s Cool van twee jaar terug, is Time Is Over One Day Old een minder gelaagd album geworden. Waar het vorige album heerlijk dikke muren van soundscapes en synths kende, waar de fijne stem van zanger Jon Philpot soms maar ternauwernood overheen kwam, is bij dit nieuwe album juist duidelijk voor een minder druk geluid gekozen. Hoewel de pulserende beats en grooves (gelukkig) niet ontbreken zijn een flink aantal songs doortrokken van een droomachtige, (door de band zelf omschreven als) outer space sfeer.

Juist die combinatie in tracks maakt dit nieuwe Bear In Heaven album zo geweldig. De heerlijk pompende bas en drums van albumopener Autumn, het daarop volgende, trekkende en duwende Time Between en de briljante indieswing van If I Were To Lie behoren tot het beste dat je dit jaar hoorde. De prachtstilte in het daarop volgende They Dream is dan weer van een volledig andere orde. Die heerlijke gitaarpartij in The Sun And The Moon And The Stars, een song die sowieso één van de hoogtepunten van het album is, verrast dan weer net zo hard. Ook de dancedrive van Demon, het heerlijk ondoorgrondelijke Way Off of de geweldige albumafsluiters Dissolve the Walls en You Don’t Need the World overtuigen volop.

Bear In Heaven vindt op dit vierde album hun ideale vorm. De combinatie van songs met aanstekelijke beats & grooves dan weer de meest warme sfeerschetsen, komen op dit geweldig album samen. Weg van de rush om een succesvolle carrière snel te bewerkstelligen vindt de band uit Brooklyn juist in een soberder geluid hun grootse vorm. Time Is Over One Day Old is daarmee absoluut één van de meest enerverende albums van 2014. Een album ook dat je na de geweldige afsluitsong heel snel weer opnieuw opzet.

Tracklisting Time Is Over One Day Old:

  1. Autumn
  2. Time Between
  3. If I Were to Lie
  4. They Dream
  5. The Sun and the Moon and the Stars
  6. Memory Heart
  7. Demon
  8. Way Off
  9. Dissolve the Walls
  10. You Don’t Need the World