Bear In Heaven – I Love You It’s Cool
Door op 11 april 2012

Band: Bear In Heaven
Album_title: I Love You It's Cool
Genre: Alternative
Release_date: 04/11/2012
Label: Dead Oceans
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3079011
I Love You It's Cool Bear In Heaven
4
4

Nog maar 2 jaar geleden kwam het tweede album Beast Rest Forth Mouth uit van het uit Brooklyn, New York afkomstige Bear In Heaven. Het bleek net als debuut Red Bloom Of The Boom (2007) een fijne kennismaking met een band die een sound heeft die zo uit de jaren 80 geplukt is maar evenzogoed volledig in deze tijd past. De band ging vervolgens uitgebreid op tour, werd gevraagd voor tal van belangwekkende remixen en een split single met Lindstrom en Christabelle, voordat ze de studio weer indoken om nieuw materiaal op te gaan nemen.

Het nieuwe album I Love You It’s Cool is een fijne progressie in muziek maken geworden. Waar het eerste album nog vooral in de ambient lag met referenties naar Eno was het doorbraakalbum Beast Rest Forth Mouth een fijne verzameling songs die meer to the point waren en een progrock sfeer in spannende arrangementen over zich heen hadden hangen. I Love You It’s Cool ligt met aan aanscherpen van hun fijne liveshows meer in het verlegde van hun doorbraakalbum Beats Rest Forth Mouth. Het album is het best te beluisteren in een lange trip op een flink volume zodat de pakkende basslines en lekker dik aanwezige drumritmes optimaal tot hun recht komen. BIH-mannen Jon Philpot, Joe Stickney en Adam Wills hebben weer een fijne lading pakkende songs geschreven die een duidelijke weerspiegeling hebben in de jaren 80 sound. De vocalen zijn volledig in het indrukwekkende bandgeluid opgenomen en hebben daarom wat meer tijd nodig om ontleed te worden. Zoals eigenlijk het gehele album meer draaibeurten nodig heeft voordat het zich volledig openbaart.

Openingssong Idle Heart is wat dat aangaat gelijk een duidelijk visitekaartje: Heerlijk pompende bassen en drumkicks voorzien een zanglijn die door warme synthts lijkt opgeslokt te worden. Maar The Reflection Of You, met z’n prachtig dominante toetsen, is wellicht een nog beter statement. Wat een krachtige song met wervelende songstructuren is dat! Een song ook die als een krachtige dancetrack om je oren geslagen wordt. Ook songs als Sinful Nature (vooral interessant om te horen hoe invloedrijk albums van Empires And Dance, Sister Feelings Call en Sons And Fascination van Simple Minds voor de band zijn geweest), het fantastische World Of Freakout, Space Remains en de prachtafsluiter Sweetness & Sickness klinken als de meest bezwerende tracks die je dit jaar gaat horen. Na een flink aantal luisterbeurten klinkt I Love You It’s Cool, in vergelijking tot hun vorige album, uiteindelijk nog cooler en pakkender.

Tracklisting I Love You It’s Cool:

  1. Idle Heart
  2. The Reflection of You
  3. Noon Moon
  4. Sinful Nature
  5. Cool Light
  6. Kiss Me Crazy
  7. World of Freakout
  8. Warm Water
  9. Space Remains
  10. Sweetness & Sickness