Bat For Lashes – The Haunted Man
Door op 30 oktober 2012

Band: Bat For Lashes
Album_title: The Haunted Man
Genre: alternative
Release_date: 10/11/2012
Label: Capitol
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3126084
The Haunted Man Bat For Lashes
3.5
3.5

Je moet het maar durven, naakt met een man op je rug op je albumhoes. Natasha Khan, de vrouw achter Bat For Lashes is niet vies van het onverwachte. Khan doet wel vaker iets wat niemand aan ziet komen. In 2009 kwam haar bejubelde tweede album, Two Suns, uit. Khan werd in het rijtje van PJ Harvey, Björk en Kate Bush geplaatst, stond op het podium met Coldplay, schreef een liedje met Beck en werd het geluid van modehuis Gucci. Niet vervelend, maar Kahn was alles behalve gelukkig. Dus keerde ze terug naar haar oude leven en hoorden we de drie daarop volgende jaren niets van haar. Khan werkte in het klaslokaal, ze werkte in de tuin, ze werkte vrijwillig, ze werkte overal behalve op het podium. Kortom, ze had haar oude leventje weer opgepakt.

Maar dan begint het toch weer te knagen. Khan vraagt Beck mee te helpen aan een album en Rob Ellis – die onder andere met PJ Harvey en Scott Walker heeft gewerkt – het te produceren. Het resultaat is The Haunted Man, een plaat met een onheilspellend gevoel, onderstreept door Khan’s engelengezang. Gezang dat wel eens doet denken aan dat van Florence Welch, maar dan met een rauw randje. Khan bezingt haar onzekerheden van de afgelopen jaren, die ze redelijk overwonnen heeft. In opener Lillies zingt ze over haar geluk (“thank god I’m alive”) en in Laura over het eenzijdige beeld over beroemdheden (“Laura, you’re more than a superstar”).

De afgelopen drie jaar hebben Bat For Lashes duidelijk goed gedaan. Khan voelde zich rot, een van de beste dingen die een artiest zich kan overkomen bij het schrijven van liedjes. Klinkt gemeen, maar met The Haunted Man wordt dat maar weer eens bevestigd. Prachtige drumpartijen in titelsong The Haunted Man, diepe elektronica in Marilyn. Bat For Lashes heeft zich ontwikkeld en hoort er weer helemaal bij.

Tracklisting The Haunted Man:

 1. Lilies
 2. All Your Gold
 3. Horses Of The Sun
 4. Oh Yeah
 5. Laura
 6. Winter Fields
 7. The Haunted Man
 8. Marilyn
 9. A wall
 10. Rest Your Head
 11. Deep Sea Diver