Barst – The Western Lands
Door op 24 april 2017

Album_title: The Western Lands
Genre: Alternative
Release_date: 11/25/2016
Label: Consouling Sounds
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3593109
The Western Lands
5
5

Al enige tijd uit, maar daarom niet minder interessant is het debuut van Barst. Frontman Bart Desmet heeft in de loop der jaren in verschillende bands gezeten, maar pas bij het uitwerken van zijn solomateriaal voelde hij zich volledig tot zijn recht komen.

Barst is een van die vele eenmansformaties die deel uitmaken van een gemeenschap aan verwante muzikale zielen. Dat het album uitkomt via Consouling Sounds (of het duo Mike Kersblick en Nele Buys) komt dan ook niet echt als een verrassing. Als eenmansorkest deelt Desmet regelmatig de affiche met o.a. Innerwoud en Monnik, nog twee exponenten uit dezelfde Counsouling stal die mee het muzieklandschap een stevige schop onder de kont verkopen.

Gemeenschappelijk hebben label en artiest het afbreken van de schotten tussen genres en stijlen. Muziek maken wordt hier bekeken als een kunstzinnige praktijk en niet als muzikaal behangsel. Daarmee wordt een leemte in het landschap ingevuld en vorm gegeven. Dat merk je onder meer aan de hoes van Niels Verwijk, terwijl muzikaal gezien het braakliggend terrein tussen metal, doom, ambient en dronemuziek wordt betreden. Barst doet met zijn pedaaltjes, synths en samplers nieuwe muzikale werelden ontstaan.

Donker en atmosferisch zijn daarbij de kernwoorden. En visueel, want de vaak lange, tranceopwekkende muziektapijten nodigen in hun overweldigendheid uit om ook kennis te maken met de wereld van de visuele kunsten, onmiskenbaar een belangrijke factor in het Consouling Sounds gebeuren. En net zoals het visuele een prikkel is, zorgt de muziek ook live telkens voor een nieuwe uitdaging en ervaring.

The Western Lands bestaat hoofdzakelijk uit het vermengen van verschillende gelaagdheden en texturen. Experimenteel, zoals William S. Burroughs destijds deed met zijn befaamde cut – up technieken die ook onder meer David Bowie op zijn album The Next Day gebruikte. Met chirurgische precisie mengt Desmet hier geluiden met elkaar om die in onaardse klanktapijten te draaien. Hij omringt zich met allerlei talenten om dan samen een dikke, massieve klank neer te zetten. Een wilde geluidstrip waarin het heerlijk verdwalen is.

Het door Tim De Gieter opgenomen The Western Lands is in zekere zin een “survivor’s suite”. Eens de machine draait (soms letterlijk) is er geen houden meer aan voor Desmet en co. Kortom: het is wat The Western Lands betreft slechts nederig buigen en ondergaan, want een andere optie wordt de luisteraar helemaal niet gelaten.

De enige opmerking die valt te maken is dat de toegankelijkheid van het album Barst weleens parten kan spelen, maar wie aandachtig luistert, wordt zonder enige twijfel meegelokt in de soms emotioneel pakkende geluidswereld van Barst.

Tracklisting The Western Lands:

Side A:

  1. The Treshold
  2. The Rite
  3. The Passage

Side B:

  1. The Western Lands
  2. The Fields