Banga is het nieuwe album van Patti Smith
Door op 06 april 2012

Artiest: Patti Smith
Album_title: Banga
Genre: Alternative
Label: Columbia

Op 5 juni zal het nieuwe album Banga van New York punk legende Patti Smith gaan verschijnen. Het album bevat een twaalftal nieuwe tracks. Oud gedienden Tony Shanahan, Jay Dee Daugherty en Lenny Kaye begeleiden haar.

Geschiedenis verhalen, een ode aan Amy Winehouse, en een verjaardagslied voor Johnny Depp: ogenschijnlijk een rare combinatie, maar niet voor de excentrieke Patti Smith. De zangeres heeft aangekondigd dat ze op 5 juni haar elfde studio album zal uitbrengen, met de titel Banga. Er is lang uitgekeken naar nieuw werk van deze iconische kunstenares, waarvan het laatste originele materiaal in 2004 verscheen, met het album Rampin’. De eerste single van dit album, April Fool, staat sinds Fool’s Day (1 april) op iTunes

Banga is opgenomen in de Electric Lady Studios in New York City, en geproduceerd door Patti zelf en haar band: Tony Shanahan, Jay Dee Daugherty en Lenny Kaye. Verder wordt ze op het album muzikaal ondersteund door Tom Verlaine, Jack Petruzzelli, en haar beide kinderen: zoon Jackson en dochter Jesse Paris.Het album is geïnspireerd door Smith’s dromen en observaties; de songteksten van Banga zijn een reflectie van onze gecompliceerde wereld – een wereld gevuld met heel veel chaos en lelijkheid, maar, aan de andere kant van de medaille, ook heel veel mooie dingen en schoonheid.

Er staan een aantal ontdekkende, historische verhalen op Banga, waaronder een melodische uiteenzetting van de overtocht van Amerigo Vespucci naar de Nieuwe Wereld in 1497 (Amerigo); een rock nummer voor de mensen in Japan in de nasleep van de verschrikkelijke aardbeving en tsunami van vorige jaar (Fuji-san); een klassieke ballad geïnspireerd door en opgedragen aan Amy Winehouse (This Is The Girl), een geïmproviseerde meditatiezang over kunst en natuur (Constantine’s Dream); en een verjaardagslied dat Patti speciaal schreef voor haar vriend Johnny Depp (Nine).

Tracklisting Banga

 1. Amerigo
 2. Fuji-san
 3. April Fool
 4. This is the Girl
 5. Banga
 6. Maria
 7. Tarkovsky (The Second Stop is Jupiter)
 8. Mosaic
 9. Nine
 10. Seneca
 11. Constantine’s Dream
 12. After the Gold Rush