Baba Zula – XX
Door op 29 januari 2017

Band: Baba Zula
Album_title: XX
Genre: Alternative
Release_date: 01/27/2017
Label: Glitterbeat
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3600696
XX Baba Zula
4
4

We laten ons maar al te graag meedrijven door de dubby psychedelicasounds van het uit Istanbul afkomstige Baba Zula. Het collectief ontstond toen Osman Muret Ertel (gitaren, saz, bas, theremin, percussie) en Levent Akman (electronics, cymbalen, bendir, percussie) in 1996 een bevriende filmregisseur aan een soundtrack wilden helpen. Twintig jaar later is er deze heerlijk klinkende retrospectieve, een erg avontuurlijk, carrièreomspannend feestje met gastrollen voor o.a. Sly & Robbie, Mad Professor, Dr Das (Asian Dub Foundation), Dirtmusic, Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) en meer.

Muzikaal horen we onder meer inspiraties en invloeden uit de Turkse muziekscène, meer bepaald de Turkse sixties rockscène, maar bovenal horen we naast dub en krautrock een duidelijk politiek georiënteerde boodschap. Muziek is in Turkije namelijk geen voor de hand liggend gegeven, ondanks de enorme groei aan digitale platformen waarlangs muziek veel sneller gedistribueerd wordt. Muziek is er eerst en vooral een uitlaatklep die uiterst opzwepende, hitsige dimensies heeft, zoals onder meer te horen is op tracks als Aşiklarin Sözü Kalir (Eternal Is The Word Of Poets) en Efkarli Yaprak (Worried Leaf). XX is in dat opzicht een duidelijk protest tegen censuur en een bevrijding van vrije mening. Vandaar ook de veelkleurige hoes die een naakte gitariste aan het werk toont.

Het album kenmerkt zich door een hoogst bijzondere aanpak. In plaats van het originele materiaal uit te brengen, koos het welbekende Glitterbeat label voor een release die haast volledig uit nieuwe remixes (o.a. Mad Professor,..), herwerkte opnames, samenwerkingen, liveopnames,.. bestaat. En ook qua opnametechnieken (digitaal, analoog, tape, mp3,..) experimenteert men op dit in Istanbul, London, Tokyo, Melbourne en Lubljana album. En dat loont, want Baba Zula tourde doorheen de wijde wereld, won diverse prijzen voor haar werk in film en theater en is een van Turkije’s meest prestigieuze muzikale exportproducten.

Feestje? fééstje dus. Het leuke is dat releases zoals dit XX vooral de meer avontuurlijk ingestelde muziekfans bedienen. Wie zich tevreden wil stellen met een door een algoritme bepaald en gestuurd playlistje op de lokale radiozender, kan dat natuurlijk. Het is een keuze. Maar wat zou het zonde zijn om een erg fijne release zoals dit XX te negeren of te veronachtzamen.

Alleen al omwille van de enorme muzikale variatie is een aanschaf erg aan te raden, maar er is ook het feit dat Baba Zula modern en hedendaags klinkt, ook al beroept het zich op de meest uiteenlopende muzikale tradities. Bovendien weet het een indrukwekkend netwerk van muzikanten in te schakelen die niet van de minsten zijn.

Hoogtepunten? Eigenlijk de hele zwik, al hebben we een voorkeur voor de ronduit meeslepende, in vervoering en trance brengende livetracks op het einde van het eerste schijfje die bewijzen welke aarde verschuivende kracht er in dit Baba Zula schuilt. XX is twee uur muziekplezier van de allerbeste soort. Een bruisende muzikale cocktail die ook uw feestjes kan opluisteren.

Tracklisting XX:

CD1:

 1. Özgür Ruh (feat. Mehmet Güreli)
 2. Gerekli şeyler (feat. Özkan Uğur)
 3. Erotika Hop
 4. Biz Size Aşık Olduk (TV Version)
 5. Seksek
 6. Cecom (feat. Brenna Mac Crimmon)
 7. Aşıkların Sözü Kalır (feat. Brenna Mac Crimmon)
 8. Efkarlı Yaprak
 9. Carino (feat. La Yegros)
 10. Yororo Kanto (feat. Oki Dub Ainu Band & Rekpo)
 11. Bir Sana Bir de Ban (feat. Delayaman)
 12. Çöl Aslanları
 13. Abdülcanbaz

CD2:

 1. Alem (feat. Arastaman) (Dub Version)
 2. Nobey (feat. Arastaman) (Dub Version)
 3. Ufak (feat. Arastaman) (Dub Version)
 4. Iki Alem (feat. Dr. Das) (Dub Version)
 5. KK (feat. Onofon) (Dub Version)
 6. Hopche (feat. Dirtmusic) (Dub Version)
 7. Park (feat. Uchi Uchida) (Dub Version)
 8. Lemon (feat. Uchi Uchida)
 9. Adultress (feat. Mad Professor) (Dub Version)
 10. BSAO (feat. Mad Professor) (Dub Version)
 11. Divan (feat. Mad Professor) (Dub Version)
 12. Meçhul Plak (Dub Version)
 13. Israr (Dub Version)
 14. Erotik Adab (feat. Mad Professor) (Dub Version)
 15. Analog Anadolu (Dub Version)