Avi Buffalo – At Best Cuckold
Door op 14 oktober 2014

Artiest: Avi Buffalo
Album_title: At Best Cuckold
Genre: Alternative
Label: Sub Pop
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3331963
At Best Cuckold Avi Buffalo
4.5
4.5

Dat Avi Buffalo een geweldige band is wisten we al sinds hun gelijknamige debuut van 4 jaar terug maar dat ze ook een zo mooi album als At Best Cuckold in zich hadden nog niet. Mooie verrassing!

Toen hun gelijknamige debuut verscheen 2010 was zanger en belangrijkste songleverancier Avi Zahner-Isenberg nog een tiener. De zonnige songs die hij voor het debuut had geschreven pasten bij het beeld van een zonnige jeugd in Californië. Dat dit beeld niet helemaal klopte bleek uit het feit dat Zahner-Isenberg de rol van nieuwe indieheld niet kon omvatten en nogal ontspoorde. Eerst liep zijn relatie met mede bandlid/keyboard speelster Rebecca Coleman op de klippen, wat tevens het einde van Coleman in Avi Buffalo betekende en vervolgens leek hij op Tumblr alleen maar bezig met het plaatsen van vreemdsoortige van seks doortrokken filmpjes. Muziek leek heel ver weg.

Bizar hoe zaken kunnen lopen want Zahner-Isenberg heeft zichzelf met het tweede Avi Buffalo album wel op een heel knappe manier muzikaal heruitgevonden. De songs zijn niet meer zo zonnig als het debuut maar hebben een fijne melancholie meegekregen die de songs alleen maar beter, zelfs indrukwekkender maakt en waar de fijn kenmerkende stem van Zahner-Isenberg nog beter bij past. At Best Cuckold is een album dat zelfs tot het beste van het jaar gerekend kan worden. Luister naar songs als albumopener So What, het fraai melodieuze, tekstueel bizarre Think It’s Gonna Happen Again (’Couple nights ago, I ran over two dogs. Then I ate them afterwards’) en het schitterende Overwhelmed With Pride, compleet met fraai klinkende hoorn en orgel. Ook het wat steviger Found Blind en het weergaloze Two Cherished Understandings zijn songs die er gelijk uitschieten. Het sleutelnummer van de nieuwe plaat lijkt het wonderlijk mooie Oxygen Tank. Heerlijk bizar in opbouw en ongelooflijk hoe de song in briljant gitaarwerk eindigt. Een song die je steeds weer wilt beluisteren om je steeds weer over te verbazen. Won’t Be Around is de prachtige lome droomafsluiter.

At Best Cuckold is een geweldig album dat Avi Buffalo na vier weer net zo prominent op de muziekkaart zet als het onbevangen debuut van vier jaar terug.

 Tracklisting At Best Cuckold:

  1. So What
  2. Memories of You
  3. Can’t Be Too Responsible
  4. Two Cherished Understandings
  5. Overwhelmed with Pride
  6. Found Blind
  7. She Is Seventeen
  8.  Think It’s Gonna Happen Again
  9. Oxygen Tank
  10. Won’t Be Around No More