Autobahn – The Moral Crossing
Door op 03 november 2017

Band: Autobahn
Album_title: The Moral Crossing
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 11/03/2017
Label: Tough Love
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3723312
The Moral Crossing Autobahn
3.5
3.5

Autobahn is een gezelschap uit het Engelse Leeds dat met hun vorige album liet horen heel goed mee te kunnen in de moderne postpunkscene. Misschien iets te goed, je kent het: donker galmende vocalen, schurende vocalen, beukende drums en de prominent aanwezige basgitaarklanken. Voer voor de echte liefhebber.  Ze waren er bij het toonaangevende Factory Records destijds vast trots op geweest. Of misschien wel niet, want ondanks een vleugje extra gitaarfeedback mistte het een eigen gezicht.

Nu is daar opvolger The Moral Crosiing. “Jullie kunnen me allemaal wat”, moet zanger Craig Johnson gedacht hebben toen hij in een hoerenbuurt een ruimte afhuurde en daar zijn eigen studio bouwde. Op wat mixing en mastering van Sacred Bones producer Ben Green Berg na is dit album dan ook volledig zelf opgenomen en geproduceerd. Dat uit zich in een rauw en zelfs wat modderig geluid dat ver afstaat van gebruikelijke postpunk en meer neigt naar een noiserock esthethiek. Dit horen we al gelijk goed in de intro, waar troosteloze strijkers hand in hand gaan met een scheurende gitaargroove. Die strijkers zijn een leuke toevoeging en maken het geheel al gelijk minder “standaard”, maar toch duurt het nog tot het titelnummer voordat we  echt wat bijzonders te horen krijgen: deze track laat rollende drums domineren, doen donker bezwerende vocalen denken aan Wovenhands David Eugene Edwards, knarsen de gitaren er op los en maken de strijkers het natuurlijk weer af. Dit bezwerende geluid gekoppeld aan het modderige geluid klinkt al een stuk meer eigen. Opvolger Torment klinkt nog beklemmender als een vrouwenstem in het Frans het lied inleidt en daar de gitaren overheen denderen. Execution / Rise laat zelfs horen hoe dancepunk klinkt met diezelfde elementen.

De band is op zijn best als het durft te experimenteren, bezweren en daarbij een stevig potje herrie maakt. De aantal momenten dat er toch wordt geleund op meer postpunk elementen en een zweem van romantiek vervalt het een beetje in voorspelbaarheid. Dat is zonde en ze hebben met dit album juist bewezen dat ze dat “jasje” niet nodig hebben. Sterk album, maar dat moet in de toekomst nog wel beter en eigenzinniger kunnen.

Tracklisting The Moral Crossing:

  1. Prologue
  2. Obituary
  3. Future
  4. The Moral Crossing
  5. Torment
  6. Low / High
  7. Execution / Rise
  8. Creation
  9. Fallen
  10. Vessel