Austra – Future Politics
Door op 18 januari 2017

Band: Austra
Album_title: Future Politics
Genre: indie, electro, Pop/Alternative
Release_date: 01/20/2017
Label: Domino
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3594689
Future Politics Austra
3.5
3.5

Op hun derde album Future Politics roept het Canadese Austra op tot hoop en spreekt de band de wens uit de ‘naderende dystopie’ te vervangen door een nieuwe toekomst, een wereld vol menselijke compassie zonder grenzen. Deze ambities krijgen vorm in elektronische muziek die zowel de dansvloer als (vooral) de huiskamer bedient. De zuivere, indringende en soms bijna verheven zang van de klassiek geschoolde Katie Stelmanis contrasteert opvallend met de alomtegenwoordige elektronica. Wat dat betreft is duidelijk hoorbaar dat Austra geïnspireerd is geweest door Björk, al is laatstgenoemde nog wel een stuk gedurfder en spannender in haar muziek.

Austra’s debuutplaat Feel It Break uit 2011 kon rekenen op goede kritieken en maakte kans op de Canadese Polaris Music Prize. Het was Arcade’s Fire The Suburbs dat met de trofee aan de haal ging maar de naam van Austra was gevestigd. De band bleef in beeld dankzij de opvolger Olympia uit 2013.

We Were Alive is de intrigerende opener van Future Politics: indringende voordracht van Katie Stelmanis over een scherpe beat, in een melancholiek landschap van strijkers. Met de karakteristieke techno-pop van titeltrack Future Politics laat Austra horen vooruit te willen kijken naar een nieuwe wereld: ‘I’m never coming back here / There’s only one way: future politics’. Single Utopia is lekkere indie-dance die op prettige wijze voorbijzweeft. Muzikaal niet bijzonder spannend maar toch opvallend, dankzij die bijzondere combinatie van elektronica en Stelmanis’ kwetsbare, pure zang die wederom optimisme en goede wil uitstraalt: ‘My work is valid / I can’t prove it, but I know’.

De aanpak van Austra overtuigt niet overal volledig. Muziek en zang grijpen niet overal even goed in elkaar en I Love You More Than You Love Yourself klinkt wat belegen en melodramatisch. Ondanks de bijzonder smakelijke beats en loops lijdt het hierop volgende Angel In Your Eye wat aan compositorische bloedarmoede. Gelukkig laat het even robuuste als verfijnde Freepower vervolgens horen dat Austra echt nog wel wat te bieden heeft op de tweede helft van het album. Gaia is vervolgens een fraai uitgebalanceerde track met smaakvolle, soms licht vervormde accenten vanaf de keyboards die fraai hand in hand gaan met Stelmanis’ zanglijnen. Een track als Beyond A Mortal laat vervolgens welkome variatie horen: licht hypnotiserende vocale ambient/trip hop die het album op fraaie wijze breder trekt en daarmee het potentieel van Austra nog eens onderstreept.

Tracklisting Future Politics:

 1. We Were Alive
 2. Future Politics
 3. Utopia
 4. I’m A Monster
 5. I Love You More Than You Love Yourself
 6. Angel In Your Eye
 7. Freepower
 8. Gaia
 9. Beyond A Mortal
 10. Deep Thought
 11. 43