Art Feynman – Blast Off Through The Wicker
Door op 20 juli 2017

Artiest: Art Feynman
Album_title: Blast Off Through The Wicker
Genre: Alternative, Rock, Soul, World
Release_date: 07/14/2017
Label: Western Vinyl
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3689320
Blast Off Through The Wicker Art Feynman
4
4

Zoveel is er niet bekend over de Amerikaanse muzikant Art Feynman. Zo ziet het visuele aspect van dit album zich begeleidt door verschroeiende woestijnfoto’s en Feynman in uiterst curieuze kleding. De filosofie van de muziek is beïnvloedt door Animisme, het oude geloof dat niet-levende organismen een ziel, geest en gevoel kunnen hebben. Tot slot is zijn act vernoemd naar zowel cellist Arthur Russel als natuurkundige Richard Feynman. Mysterie, mysterie en nog eens mysterie.

Ook de muziek kenmerkt zich door een broeierige, bevreemdende sfeer die nog een versterkt wordt door Blast Off Through The Wicker van een lo-fi 4-track tapegeluid te voorzien. Toch klinkt het niet rauw, schel of chaotisch, maar eerder warm. De liedjes gaan meer leven door dit warme, analoge dekentje. Maar wat voor muziek treffen we dan aan ? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, al lopen afrobeat-achtige ritmes en krautrock als een rode draad door het album. Het is de ruggengraat die alles bij elkaar houdt, hoe wild of gek het ook wordt. Dat wilde en ongrijpbare is namelijk eerder regel dan uitzondering. In Can’t Stand It krijgt dat zogezegd basisritme gezelschap van aan dubmuziek refererende basgitaar, UK House keyboardtonen, rare psychedelische effecten en een funky gitaarsolo om het af te maken. Het langgerekte Feeling Good About Feeling Good lijkt vervolgens een meer toegankelijke weg te bewandelen als mantra-achtige refreintjes het lied domineren: “Feeling good about feeling good. Feeling good about feeling good. Feeling bad about feeling bad. Feeling bad about feeling bad“, klinkt het telkens weer tot de tekst zo in je hoofd blijft hangen dat je niet anders kunt dan meezingen. Missie geslaagd, een fijn funky popliedje, tot op het moment dat de vocalen zomaar uit het niets wegvallen en er plaatst wordt gemaakt voor een wilde gitaarjam, de nog steeds gedreven afrobeat ontmoet krautrockpercussie en overstuurde synths. Opeens is er dan ook nog ruimte voor onvervalste ska-invloeden, op de instrumentale track I Rain You Thunder – gewoon omdat het kan.

Als je te veel nadenkt en analyseert lijkt Blast Off Through The Wicker een erg complex album, vol ongrijpbare songstructuren en een onnavolgbare cocktail van invloeden. Dat moet je dus ook niet doen, erover nadenken; de catchy zanglijnen maken de liedjes aanstekelijk, constant voortstuwende ritmes zorgen dat je niet stil kan blijven zitten, wilde gitaarsolo’s houden het energiek en psychedelica maakt het net dat beetje bevreemdend. Dit alles resulteert in een broeierig en  zomers album, waarop je stiekem toch steeds nieuwe dingen ontdekt. Voer voor de REPLAY-KNOP, je zonnebril, badhanddoek en een Tequilla Sunrise… oh en vergeet de zonnebrand niet, want je ligt daar nog wel even!

Tracklisting Blast Off Through The Wicker:

  1. Eternity in Pictures
  2. Slow Down
  3. Can’t Stand It
  4. Feeling Good About Feeling Good
  5. Two Minor
  6. Win Win
  7. Hot Night Jeremiah
  8. I Rain You Thunder
  9. Party Line
  10. Small House Blues