Arbeid Adelt! in exquise 3cd-box
Door op 16 februari 2015

Band: Arbeid Adelt!
Album_title: Best Of
Genre: new wave, electro, Alternative

Arbeid Adelt - Best OfDe Vlaamse electropoplegende Arbeid Adelt! is vorig jaar 33 jaar geworden. Een heuglijk feit dat eind februari gevierd wordt met een 3cd-box die vrijwel het volledige repertoire van de band omvat.

Arbeid Adelt! werd in 1981 opgericht door Marcel Vanthilt en Jan Vanroelen nadat het tweetal een optreden van Siouxsie & The Banshees had aanschouwd. De heren besloten om Nederlandstalige electropop te maken en bedienden zich voortaan van de pseudoniemen Max Georg Alexander en David Salamon. Surrealisme en dadaïsme leverden een flinke inspiratie.

Na de eerste single Ik Sta Scherp uit 1981 volgde in 1982 de doorbraak met de single die het tot een new wave club classic in de Lage Landen zou schoppen: De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen. In de jaren tachtig was Arbeid Adelt! veel in Nederland te zien, vaak als voorprogramma van T.C. Matic. De band werd in de vroege jaren tachtig versterkt door Luc van Acker. Van Acker sloeg later zijn vleugels uit met Shriekback en Revolting Cocks maar was nog wel bandlid toen Arbeid Adelt! in 1983 twee albums uitbracht. In een later stadium maakte ook Dani Klein (later Vaya Con Dios) deel uit van de groep. Arbeid Adelt! bracht slechts enkele albums uit maar bleef tussen 1981 en 1992 wel vrij actief aan het single-front.

Vanaf 1987 maakte Marcel Vanthilt naam als vj voor MTV. Arbeid Adelt! verdween wat naar de achtergrond maar werd nooit ontbonden. De groep deed in 2007 in originele bezetting (dus met Luc van Acker), ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Marcel Vanthilt, weer een optreden. In 2010 werd men gevraagd hun klassieke album Jonge Helden uit 1983 live te spelen. En zo gebeurde het een jaar later, in de Brusselse AB. Een aantal tracks van dit optreden is in de box opgenomen, evenals de ‘hits’, b-kantjes en een greep uit de drie albums, Jonge Helden, Le Chagrin En Quatre-Vingts (1983) en Des Duivels Oorkussen (1991), de plaat waarop invloeden uit jazz, funk en disco hoorbaar waren. Verder biedt de 3cd-box nog onder meer covers/versies van onder meer Vive La Fête, 2ManyDJ’s en Gruppo di Pawlowski.

België was in de jaren tachtig een broeinest van relevante muzikale creativiteit en experimenteerzucht. Arbeid Adelt! was hier een bijzondere exponent van en het is goed dat het lichtelijk bizarre maar vaak ook memorabele werk van de groep weer eens voor het voetlicht wordt gehaald.