Animal Youth – Animal
Door op 18 juni 2017

Band: Animal Youth
Album_title: Animals
Genre: Alternative
Release_date: 06/02/2017
Label: Weyrd Son Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Animals Animal Youth
4.5
4.5

Het Brusselse trio Animal Youth, ontstaan uit de assen van het romantische punknoisegroep Siamese Queens, levert met zijn debuut een album af dat zich naast internationale releases als die van The Jesus & Mary Chain en My Bloody Valentine kan zetten.

De flirt met de Grote Voorbeelden is opvallend aanwezig. Toch verhindert dat niet dat het trio rond Guy Tournay een heerlijk album vol eigenzinnige tegendraadsheid presenteert.

De korte opener Darkest Place – hamerende drums, puntstrakke baslijnen en messcherpe gitaren – maakt van meet af aan duidelijk dat de groep zich liefst in donkere hoekjes ophoudt, daar waar het zonlicht geweerd wordt en slechts met een dikke zonnebril tegemoet gekomen wordt. Dat de groepsleden vast albums van Joy Division in de kast hebben liggen, wordt snel duidelijk.

“It’s a rainy day”, zo spuugt frontman Tournay tijdens het gelijknamige nummer uit, en het zal er zeker niet direct op beteren. De groep zorgt ervoor dat het als een magneet de aandacht naar zich toe weet te trekken. Qua sound lijkt Animal Youth te schipperen tussen de eyeliners van The Cure, het (a)seksuele van Placebo en het manisch-depressieve van Joy Division. De teenage angst en ennui worden lustig verspreid, op een bedje van verveelde, stonede lyrics en een wat postrockerige sound vol gitaarecho’s.

Gitaarfans kunnen zich dan weer optrekken aan de speelse, plagerige gitaarriff van het met een pophook en melodie begiftigde Eat You Alive. Ook hier klinkt de song behoorlijk druggy, al valt vooral op dat de groep aandacht heeft voor sound en dynamiek. En dan duikt daar een zowaar catchy, radiovriendelijke song op als Feeling die lijkt alsof Damon Albarn even het roer van de Cocteau Twins overneemt. Met het memorabele Love You (When You’re Dead) besluit het trio de eerste plaatkant.

Gaandeweg wordt duidelijk dat de groep veel potentieel heeft om door te breken. Animal bewijst dat het trio met zijn combinatie van aanstekelijke riffs, solide drumwerk en vocalen het verschil kan maken tijdens de festivals. De betere postpunk zeg maar.

De groep kan ook wellustig pletwalsen, zo blijkt uit de loodzware drive van To Burn Is The New Thing waarmee live ongetwijfeld een stevig potje moshpitten ontstaat. De wereld mag dan wel ten onder gaan, maar laat het ons dan tenminste feestelijk houden, zo lijkt het motief.

Als tegengewicht volgt het wat lichtvoeterige Sunday, dat ondanks zijn bitterzoete tekst zowaar uitblinkt in sprankelende frisheid. Halfweg heeft de bassist vrij spel om de song naar zich toe te trekken, waarmee duidelijk wordt dat elke muzikant in een sfeer van vrijheid aan het groepsgeheel kan bijdragen.

Naar het einde toe valt nog het korte, maar statische, loodzware In Heaven (Lady In The Radiator) op dat de soundtrack lijkt bij een plechtstatig ritueel. Besluiten doet Animal Youth met een dromerig en heerlijk ontsporend You Don’t Know Love.

Negen prikkelende songs zijn er te vinden op dit “beestachtig” goed plaatje. Geen noemenswaardige klachten. Prima album.

Tracklisting Animal:

Kant A:

  1. Darkest Place
  2. Rainy Day
  3. Eat You Alive
  4. Feeling
  5. Love You (When You’re Dead)

Kant B:

  1. To Burn Is The Next Big Thing
  2. Sunday
  3. In Heaven (Lady In The Radiator)
  4. You Don’t Know Love