Amy O – Elastic
Door op 17 augustus 2017

Artiest: Amy O
Album_title: Elastic
Release_date: 08/04/2017
Label: Winspear Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3700169
Elastic Amy O
4
4

De uit Bloomington, Indiana afkomstige Amy Oelsner AKA Amy O. maakte al sinds 2004 intieme, ietwat naïef klinkende lo-fi pop.  Sinds vorig jaar gooide ze opeens het roer om en kwam op Arrow met een voltallige band en een duidelijk en stevig rockgeluid. Toch voelt het hoe dan ook nog steeds als een soloproject, aangezien de dromerige, naïeve klank van Oelsners stem nog steeds voorop staat.

Haar nieuwe album Elastic is de logische opvolger. Nog meer kiest ze ervoor om heerlijk te rocken. Tevens is de titel goedgekozen, want “elastisch” kun je deze liedjes wel noemen. Zo gaat haar stem van hoog naar laag en dwingt ze de instrumenten om haar heen naar abrupt verrassende muzikale wendingen. Dit is al goed te horen op opener Lavender Night, dat in sneltrein vaart door verschillende sferen schiet met: vlammende gitaarsolo’s, springerige keyboardklanken, duidelijk aanwezige achtergrondvocalen en haar eigen stem ook nog eens een paar keer gelaagd. Die drukte en “bijna chaos” zorgen voor een spannend randje, een bijzonder geluid op een album dat anders ten onder was gegaan in het toch al zo volle genre “dromerig en naïef klinkende rock met vrouwelijke vocalen”. Soms is die valkuil er bijna, zoals op Untouchable Heart, waar de vleugjes Phil Spector-samenzang alles een te vertrouwd tintje geven. Soms wordt het gaspedaal te ver ingetrapt, zoals op Cherry Blossom, waardoor vooral het instrumentale gedeelte teveel verzuipt in chaos en vervorming; er gebeurt simpelweg te veel. Het staartje van Elastic bestaat uit liedjes met meer rust. Hier hoor je goed haar uitgebreide verleden vol kleine lo-fi liedjes. “David, how’d you get struck by lighting twice in one night”, zingt ze in het bedrieglijk schattige David, dat zijn cynische volwassenheid verraadt met “under the water nothing is real. When You get older, you know the deal”

Echt vernieuwend is Oelsner haar muziek niet. Het grijpt overtuigend terug naar dromerige 90’s zangeressen als Rose Melberg en Barbara Manning: vrouwen met tegelijk pit, rock spirit en warmte. Toch kan ze goed op eigen benen staan, mede door haar eigenzinnige stem en verrassend spontane wendingen in de liedjes. Een feller begin maakt plaats voor een persoonlijker, intiemer slotstuk. Wellicht is het nog een kwestie van meer balans zoeken tussen de vurige rock en het intieme, maar tot die tijd is Elastic al een heel erg fijn album.

Tracklisting Elastic:

 1. Lavender Night
 2. Soft Skin
 3. Untouchable Heart
 4. History Walking
 5. Sunday Mea
 6. Spacey Feeling
 7. Patterns
 8. Cherry Blossom
 9. Elastic
 10. Spill
 11. David
 12. Spinning