Alpha Whale – O.K. Sunshine
Door op 24 mei 2017

Band: Alpha Whale
Album_title: O.K. Sunshine
Genre: Alternative
Release_date: 04/14/2017
Label: Bang
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3627813
O.K. Sunshine Alpha Whale
3.5
3.5

Met OK Sunshine brengt het Belgische Alpha Whale de opvolger van het veelgeprezen debuut vol optimistische, psychedelische surfpop. Voor wie is op zoek is naar stemmige indiepop van Belgische makelij is bij Alpha Whale alvast aan het goede adres.

Met het debuut wist de Gentse groep concertzalen zoals o.a. Trix, De Kreun, De Casino en de Brusselse Botanique onveilig te maken en ook even voorbij de grenzen (o.a. Eindhoven Psych Lab en het Zwitserse Busker Festival) op te duiken. Vorig jaar was er samen met het Canadese Young Rival, labelgenoten, een gezamenlijke tournee. Een ervaring die hen dermate bevallen is, dat ze een split album (twee EP’s) op de markt brachten.

De nieuwe EP moet vooral bewijzen dat de groep gegroeid is met meer volwassen songs, meer diversiteit en meer jangelende en gloomy gitaarwerk.

Met opener It’s You Babe Parts 1 & 2 trekt de groep een fijn blikje surfpop open. Het nummer moet het hebben van leuke melodieën en twists en een wat rammelende sound, waardoor bands en artiesten als Pete Doherty en The Strokes in het vizier komen. Aardig is ook dat net door het frisse gitaarwerk de ‘beaches & peaches’ – feel goed in de verf wordt gezet. Iets verderop is er Let’s Face It, nog zo’n charmant, naar nostalgisch nummertje dat schijnbaar achteloos voorbij komt. De tijd van de jukeboxen is helaas al voorbij, maar met dit soort nummer zou je er haast terug naar verlangen.

Vrolijk ingesteld zijn ze wel. Dat hoor je dan weer aan het opgewekte Dine With Satan, waarbij de groep de eigen, in pop gewortelde format even ontstijgt en zelfs leuke rock-’n-roll brengt. Bovendien weet de groep hiermee een soort aanstekelijkheid te doen ontstaan. De Alpha Wale fun, de Alpha Whale hits en eens zot doen kan geen kwaad, zoiets.

Met Sun God – een vage echo van Tarantinofilms en desert rock – wordt dan weer iets meer ernst aan de dag gelegd. Héél even doen die van Alpha Whale hun beste Queens Of The Stone Age naar buiten komen. God Is In The Radio, dat weet ook deze groep maar al te goed. En met het aardige Beach Leech keert de groep naar iets vertrouwder terrein en maken ze de cirkel op dit OK Sunshine mooi rond.

Die nieuwe OK Sunshine EP van Alpha Whale is dik de moeite. Soms moet dat echt niet veel méér zijn, al zou een beetje zon af en toe natuurlijk wel helpen.

Tracklisting OK Sunshine EP:

  1. It’s You Babe Part One
  2. It’s You Babe Part Two
  3. Face It
  4. Dine With Satan
  5. Sun God
  6. Beach Leech

Written in Music Nieuwsbrief