Allesandro Cortini – Avanti
Door op 09 oktober 2017

Artiest: Allesandro Cortini
Album_title: Avanti
Genre: Alternative
Release_date: 10/06/2017
Label: The Point Of Departure
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3716675
Avanti Allesandro Cortini
3.5
3.5

Multi-instrumentalist Cortini maakte vooral naam bij Nine Inch Nails, waar hij een belangrijke rol speelde inzake electronica. Op zijn derde soloalbum Avanti presenteert de Italiaanse componist soundtracks bij Super 8 homemovies.

Je ruimt thuis wat op om daar dan bij een zoveelste ruimbeurt plots een archief aan Super 8 home videos van je recent gestorven grootvader terug te vinden. De beelden grijpen je erg aan. Het zijn beelden die getuigen van een verleden: gedeelde maaltijden met de erbij horende conversaties en zo meer. Kortom: een stukje van je eigen jeugd. Maar er ontbrak geluid. Het overkwam Cortini.

Hij maakte het zijn missie om die filmpjes van een score, een muzikaal accompagnement te voorzien. Geen gemakkelijke opdracht. Enerzijds omdat je er héél dicht bij betrokken bent, anderzijds omdat er momenten gedocumenteerd worden die je misschien anders of verbloemd herinnerde. Zowel de tapes als zijn geheugen bleken niet vrij van perfectie te zijn, iets waar Cortini erg van houdt.

Zodoende krijgen we op Avanti een erg ambient aandoende soundtrack te horen, bestaande uit zeven composities die losjesweg gebaseerd zijn op een thema. Iniziare bijvoorbeeld verbeeldt de opstart van het project, de vreemde sensatie van het vinden van de filmpjes en het idee om er muziek bij te gaan bedenken. Of Perdonare dat in het teken van vergeving staat.

Tijdens Avanti horen we veel uitgepuurde ambient waarin toch kraakjes en weerhaakjes te vinden zijn. Geslepen, maar niet té geslepen. Het album werkt ook contrasten uit: zo hoor je zowel verlies (Perdere) als winst (Vincere). Interessant, vooral omdat de respectievelijke scores inzetten op het verbeeldingsvermogen van de luisteraar. Er is echter weinig om je op te baseren: slechts een suggestieve titel en lange, soms epische kloeken van composities waarin je al te gemakkelijk kan verdwalen.

Avanti is een best interessant album dat soms naar Mogwai lonkt. Ook het droneachtige van Godspeed You Black Emperor zit soms mee in de mix. Kortom: voor liefhebbers van filmische ambient en postrockscores.

Tracklisting Avanti:

  1. Iniziare
  2. Perdonare
  3. Aspettare
  4. Nonfare
  5. Vincere
  6. Perdere
  7. Finire

Written in Music Nieuwsbrief