Alles van Elliot Smith weer optimaal te verkrijgen
Door op 18 november 2015

Artiest: Elliott Smith
Album_title: An Introduction To...
Genre: Alternative
Label: Universal

Met de verzamelaar An Introduction To… als fijne entree is het gehele oeuvre van de Amerikaanse singer-songwriter Elliot Smith weer volledig verkrijgbaar. Een zeer rijk oeuvre zoals bij herbeluistering al snel blijkt.

De muzikale carrière van de vooral in Portland woonachtige singer-songwriter Elliot Smith was natuurlijk veel te kort. Op 34-jarige leeftijd lag de wereld eigenlijk nog volledig voor hem open, hij was zelfs bezig met een nieuw album, From The Basement To The Hill, maar hij besloot er zelf een einde aan te maken. Een veel te grote afhankelijkheid van drank, drugs en anti-depressiva lagen daaraan ten grondslag.

Smith had al een behoorlijke staat van dienst toen hij in 1996 door filmregisseur Gus van Sant benaderd werd omdat hij Smiths muziek in de zijn film Good Will Hunting wilde gebruiken. Het gebruik van de song Miss Misery, mede doordat de song als beste song een Oscar-nominatie kreeg en Smith op de Oscar uitreiking een gedenkwaardige performance deed, maakten hem voor een heel groot publiek zichtbaar. Natuurlijk won zijn ingetogen song niet (dat werd het vreselijke My Heart Will Go On van Celine Dion) maar Smiths carrière kreeg wel een wervelend vervolg.

Zijn muzikale carrière had eerst al een flinke slag voorwaarts gemaakt met de albums Roman Candle (1994) en Elliot Smith (1995). Albums die veel meer aandacht kregen dan de muziek die hij met zijn rockband Heatmiser maakte. Maar het was zijn derde solo album Either/Or (1996) dat, samen met de Oscar buzz, hem de grote bekendheid bracht. Either/Or bleek een prachtig album vol geweldige songs die eens te meer zijn grote liefde voor de grote songwriters uit het verleden (Dylan, The Beatles) blootlegden en zijn klasse om daarin, met zijn dunne o zo emotievolle zang, daar een eigen stem te vinden te vinden. Absoluut meesterwerk.

Het daarop volgende album XO (1998), gemaakt voor het grote Dreamworks na jarenlang zijn muziek via kleine platenlabels te hebben uitgebracht, was een al net zo rijk album vol fantastische songs. Net als het daarop volgende Figure 8 (2000). Nog steeds opgenomen met Tim Rothrock en Roberts Schnapf, dezelfde mannen die hem ook al bijstonden met Either/Or en als geen ander snapten dat je de arrangementen wel kon aanpassen maar de pure sfeer van Smith is stand moest houden.

Vlak na Figure 8 begon de lichamelijke conditie van Smith snel te verslechteren. Hij begon met opnamen van een nieuw album met producer Jon Brion maar toen deze Smith aansprak op zijn drugsgebruik (heroïne en later ook crack) verbrak Smith de samenwerking. Die periode nam hij nog wel songs op maar alles ging moeizaam. Hij gaf ook nog wel optredens maar die werden steeds beroerder. Hij kon zich teksten niet meer heugen en zijn vingers konden maar met moeite de snaren van zijn gitaar bespelen. Uiteindelijk ging hij voor de zoveelste keer naar rehab waar zowaar een herstel plaatsvond. Hij stopte na zijn 34ste verjaardag ook met het drinken van koffie, het eten van rood vlees en nam zelfs geen medicijnen meer. Hij pikte zijn leven weer op en vond de computer om nieuwe muziek te maken en hij leek er weer echt zin in te hebben. Nam ook weer nieuwe klussen aan en speelde weer wat concerten die goed ontvangen werden.

Elliot Smith nam zichzelf het leven op 21 oktober in zijn huis na een ruzie met zijn vriendin. Zijn vriendin ging na de ruzie douchen en hoorde Smith vervolgens schreeuwen. Toen ze de badkamer uit kwam vond ze Smith met een mes in zijn buik. Hij werd gelijk naar het ziekenhuis overgebracht maar overleed daar. Smith werd 34 jaar.

Het album From A Basement On The Hill, bij zijn tijd van leven nog niet helemaal af, werd postuum vier jaar later uitgebracht. Na jarenlang slecht verkrijgbaar te zijn geweest is zijn volledige oeuvre nu weer optimaal verkrijgbaar. De verzamelaar An Introduction To… geeft een mooie inzage in de schatkist van prachtsongs die Elliot Smith schreef en opnam tijdens zijn veel te korte leven.

Tracklisting An Introduction To…:

 1. Ballad Of Big Nothing
 2. Waltz #2 (XO)
 3. Pictures Of Me
 4. The Biggest Lie
 5. Alameda
 6. Between The Bars
 7. Needle In The hay
 8. Last Call
 9. Angeles
 10. Twilight
 11. Pretty (Ugly Before)
 12. Angels In The Snow
 13. Miss Misery (early version)
 14. Happiness (early version)

Written in Music Nieuwsbrief