Algiers – The Underside Of Power
Door op 24 september 2017

Band: Algiers
Album_title: The Underside Of Power
Genre: Alternative
Label: Matador
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3686220
The Underside Of Power Algiers
5
5

De Amerikaanse experimentalisten van Algiers leveren met The Underside Of Power misschien wel het meest verrassende album af van 2017.

Slechts zelden halen artiesten de luisteraar écht uit de maar al te geliefkoosde comfort zone. Met The Underside Of Power, de opvolger van het twee jaar eerder uitgekomen debuut Algiers (2015), geeft de groep rond Franklin James Fisher wie het maar horen wil een muzikale muilpeer van jewelste en jaagt het de luisteraar stroomstootgewijs uit zijn stoel.

Was het debuut nog een reactie op moderne vormen van slavernij, dan neemt dit album de alsmaar ophopende woede op van het volk. Ja, wereldwijd zijn er mensen verschrikkelijk boos. Niet enkel op die anti-intellectualistische trotserigheid die Trump zo kenmerkt, niet enkel die sociopolitieke aardverschuiving die in Groot Brittanië wenkt, maar het hele systeem dat broodnodig op de schop moet. Het gaat daarover, maar vooral over de onderliggende issues als onrechtvaardigheid, rebellie, minderheid vs. meerderheid,.. . Algiers vertaalt dat idee in complexe, maar bovenal compromisloze muziek waarvan u zich nu al afvraagt: willen we dat eigenlijk wel?

Wat deze groep hier voorstelt is vechtlust. Anders verwoord: whatever it (goddamn) takes. Dat vat in een notendop het album goed samen. Die onvoorstelbare wilskracht kom je al tegen in opener Walk Like A Panther waarin de Afroamerikaanse activist Fred Hampton een belangrijke rol vervult. Meteen voel je aan: dit is een band die op leven en dood speelt. Voor minder doen deze revolutiepredikende jongelui het niet. Gemalen gruis, drifterige beats, een handvol welgemikte pianonoten en een vocalist die van wanten weet zuigen je aandacht helemaal op. Met dat nummer ben je gelijk verkocht.

Gaandeweg blijkt dat het interessante aan deze band is dat ze verschillende genres zoals indierock, punk, industrial, dance, gospel en blues met elkaar mixen en toch een heel eigen sound daaruit weten te puren. Uiterst assertief, militant en bovenal overtuigend. En daar komt het dus wel degelijk op aan.

Dit album heeft zijn radiovriendelijke momenten, maar ook die zitten vol weerhaakjes. Wat je vooral hoort is ongebreidelde passie, zoals onder meer uit Cry Of The Martyrs blijkt. Kortom: een jonge groep die er voluit voor gaat. En dat levert een werkelijk uitstékend album op. Of het nu het titelnummer is of het erop volgende Death March, telkens blijkt dat deze groep méér is dan wat slap geouwehoer. Dit is 2017, dit is Algiers en zij smijten zich op u als een roedel jonge wolven wiens missie vooral bestaat in het niet nalaten van enige restjes whatsoever. Nogmaals, voor zover nog niet duidelijk was: whatever it takes.

Wat hen kenmerkt is een vitale oerkracht die gekoppeld wordt aan een oprechte, uiterst directe zeggingskracht, met hints richting MC5, Suicide (altijd een goed teken aan de wand!) en Motown soul. De rest gaat u zélf moeten ontdekken en ervaren.

Wél kunnen we meegeven dat Franklin Fisher over een heerlijk soulvolle strot beschikt, maar dat het écht straffe op dit album de songs zijn zoals onder meer de desoriënterende nachtblues Hymn For An Average Man. Geen poespas, maar gewoon: straffe songs zoals het brutale Animals of het door schizofrene breaks en switches gekenmerkte Cleveland die hier vast nog een tijdje meegaan. Met de heerlijk openvouwende pianoballad met elektrische gitaren bouwen ze een knap rustpunt in.Neem vervolgens de koude kilheid van Plague Years of afsluiters The Cycle/The Spiral: en Time To Go Down Slowly die enkel maar zin geven om het album nog eens integraal te beluisteren.

The Underside Of Power is misschien wel de klepper van een album dat we met zijn allen nodig hebben. Het is een prikkelend, uitdagend album dat zonder meer tot een van de allerbeste van dit jaar gerekend mag worden. Grote klasse van Algiers. Kom achteraf niet zeggen dat u van niets wist !

Tracklisting The Underside Of Power:

 1. Walk Like A Panther
 2. Cry Of The Martyrs
 3. The Underside Of Power
 4. Death March
 5. A Murmur, A Sign
 6. Mme Rieux
 7. Cleveland
 8. Animals
 9. Plague Years
 10. Hymn For An Average Man
 11. Bury Me Standing
 12. The Cycle / The Spiral:
 13. Time To Go Down Slowly