Alex Chilton overleden
Door op 18 maart 2010

Artiest: Alex Chilton
Genre: alternative, pop

De Amerikaanse gitarist en zanger Alex Chilton is op 59-jarige leeftijd in een ziekenhuis in New Orleans overleden. Dat heeft het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone donderdag gemeld.

Chilton maakte furore met bands als het legendarische Big Star en de Box Tops. Bands als R.E.M en de Replacements beschouwen Big Star als een van hun belangrijkste inspiratiebronnen. Onder de artiesten die nummers van Big Star opnamen zijn Beck, Wilco, Cheap Trick en Jeff Buckley.

Volgens Jody Stephens, drummer van Big Star, overleed Chilton woensdag aan een hartaanval. Hij was eerder op de dag na gezondheidsklachten in een ziekenhuis opgenomen. Chilton zou zaterdag met Big Star op een muziekfestival in Austin in Texas optreden.

Chilton begon zijn carrière als tiener met de Box Tops, met wie hij in 1967 de wereldhit The Letter scoorde. Daarna stapte hij over naar Big Star.

Big Star maakte in de eerste helft van de jaren zeventig drie albums. Die staan alle drie in de lijst van Rolling Stone met de vijfhonderd beste platen aller tijden. Vrij snel na het uitkomen van het derde album viel Big Star uit elkaar. In de jaren daarna werkte Chilton onder meer als producer en gastmuzikant. Een vernieuwd Big Star bracht in 2005 het album In Space uit.

Written in Music Nieuwsbrief