Absynthe Minded – Fill Me Up (The Best Of)
Door op 04 januari 2011

Band: Absynthe Minded
Album_title: Fill Me Up
Genre: Alternative, Pop
Release_date: 12/01/2010
Label: AZ, PIAS
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2853967
Fill Me Up Absynthe Minded
4
4

Absynthe Minded is zonder meer een van de beste Belgische bands van het afgelopen decennium. Fill Me Up is de bijzonder genietbare staalkaart van de groep, een overzicht dat de jaren 2002 tot en met 2010 bestrijkt. Het Gentse kwintet bracht in die jaren twee EP’s, vier albums en maar liefst dertien singles uit. Pop, jazz, zigeunermuziek, rock; Absynthe Minded laat zich niet vastpinnen op één genre en is intelligent en muzikaal genoeg om met elk album een blijvende indruk te maken.

De laatste plaat van de groep, Absynthe Minded uit 2009, is vertegenwoordigd met vier songs, waaronder Envoi, een bewerking van een gedicht van Hugo Claus. Het nummer werd een hit in België en Frankrijk. Het subtiele en uitnodigende popliedje sluit het rustige ‘eerste deel’ van deze verzamelaar af. Een ‘eerste deel’ dat overtuigend van start ging met My Heroics, Part One, gekozen tot beste Belgische song van het decennium.

Fill Me Up kent een mooie opbouw en schakelt met Stuck In Reverse uit 2007 een tandje hoger. It Could Be combineert even later dancebeats met akoestische gitaar. Geen experiment om het experiment, maar gewoon een prettige song in een afwijkend jasje.

De veelzijdigheid van Absynthe Minded wordt wederom onderstreept door het jazzy People Of The Pavement en het hierop volgende, fijnbesnaarde Papillon, een song met een bijna zalvende werking.

Absynthe Minded verkocht inmiddels bijna 100.000 platen, iets wat de burger moed geeft, want zo gangbaar is de muziek van de groep nu ook weer niet. Maar goed, in België weet men goede muziek doorgaans op waarde te schatten. Dat het niet eerder uitgebrachte en eigenwijze Pretty Horny Flow deze compilatie als single mag ondersteunen, is wat dat betreft veelzeggend.

Fill Me Up sluit weer af zoals de plaat begon: met een aantal rustigere nummers. Dit geeft ruimte aan een tweetal tracks van het album New Day uit 2005: Substitute en het populaire I Like You When You’re Sad.

Ruim vijftig minuten Absynthe Minded. En die minuten gingen snel voorbij. Fill Me Up is een sterk, gevarieerd – maar tegelijkertijd verrassend coherent – verzamelalbum geworden dat recht doet aan het werk van deze Gentse creatievelingen.

Tracklisting Fill Me Up (The Best Of):

 1. My Heroics, Part One
 2. Plane Song
 3. Acquired Taste
 4. Envoi
 5. Stuck In Reverse
 6. Heaven Knows
 7. It Could Be
 8. People Of The Pavement
 9. Papillon
 10. Pretty Horny Flow
 11. Substitute
 12. I Am A Fan
 13. I Like You When You’re Sad
 14. Moodswing Baby