Absynthe Minded – As It Ever Was
Door op 16 mei 2012

Band: Absynthe Minded
Album_title: As It Ever Was
Genre: alternative
Release_date: 05/10/2012
Label: PIAS
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3091167
As It Ever Was Absynthe Minded
4
4

Het is een fijne gedachte dat er in tijden van crisis, slecht functionerende treinen en onvoorspelbaar weer toch nog iets waar we met z’n allen wel op kunnen vertrouwen. Brengers van dit goede zijn onze Vlaamse zuiderburen. Er is meer dan dEUS en de nieuwe hype School Is Cool. Absynthe Minded brengt al meer dan tien jaar erg fijne plaatjes uit. Nu kan er weer een aan het rijtje worden toegevoegd: As It Ever Was.

Absynthe Minded liet in voorgaande albums al merken niet vies te zijn van wat wereldmuziek. Veelvuldig deed de band een poging om met viool en gitaar een gipsyjazz sfeertje te creëren, iets wat ze zeker niet slecht verging, en waarmee de band zich goed onderscheid van de ‘gewone’ popbandjes. Ook As It Ever Was bevat weer exotische elementen. In Little Rascal neemt de band ons mee naar oosterse oorden door middel van Arabische melodieën en klanken van violen. Een mooi, donker liedje.

Een viool in een band, dat kan heel gevaarlijk zijn. Te veel ervan wordt saai en vervelend, en bij te weinig is het instrument eigenlijk overbodig. Deze Vlamingen weten het instrument echter perfect te gebruiken: niet te veel, niet te weinig en op het eind van het album een nummer waarin de violist Renaud Ghilbert eens even kan laten horen wat hij allemaal kan. En dat is veel. Zijn intens snelle solo met wat zigeunerklanken lijkt hij met gemak te spelen waardoor hij echt iets aan het nummer toevoegt.

Voorgaande plaat Absynthe Minded uit 2010 was een grote hit in België en zorgde voor een kleine doorbraak van de band bij ons in Holland. Met het nummer Envoi, wat een hommage aan Hugo Claus is, was ook Frankrijk overtuigd. As It Ever Was is een goede opvolger ondanks dat er eigenlijk niet veel verschil is met voorgaande albums. Absynthe Minded is een band die eigenlijk altijd wel hetzelfde doet maar er nooit een trucje van maakt. Nu Nederland en Frankrijk tot de fanclub van de band kunnen worden gerekend kunnen nummers als Picture In Frame, Crosses en Little Rascal er wellicht voor zorgen dat ook de rest van Europa overstag gaat.

Tracklisting As It Ever Was:

 1. Space
 2. End Of The Line
 3. As It Ever Was How Short A Time
 4. Fighting Against Time
 5. Little Rascal
 6. Only Skin Deep
 7. 24 7
 8. You Will Be Mine
 9. Picture In A Frame
 10. Crosses
 11. Get Around