×

Recensie

Roots

20 februari 2016

Bert Jansch

Avocet

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Earth Recordings

Avocet Bert Jansch Roots 4 Bert Jansch – Avocet Written in Music https://writteninmusic.com

Een van de belangrijkste figuren uit de Britse folk is ongetwijfeld Bert Jansch, die in de vroege jaren zestig vanuit Schotland in Londen verzeilde. Zowel als spilfiguur bij Pentangle als in zijn solowerk combineerde hij, niet zelden geflankeerd door die andere onvolprezen snarensmid John Renbourn,  op onnavolgbare wijze virtuositeit met een eclectische benadering. Jansch was bovendien een getalenteerd singersongwriter, enigszins vergelijkbaar met een troubadour als Donovan maar minder naar pop georiënteerd. Hij adapteerde elementen uit de blues, Amerikaanse folk en de traditionele muziek van de Britse eilanden in een avontuurlijk  folkidioom. De invloed van de gitarist blijft evenwel niet beperkt tot folkkringen rockgitaristen als Neil Young en Jimmy Page die hun elektrische gitaar wel eens voor een akoestisch exemplaar inruilen, erkennen Jansch als een van hun inspiratoren.

Een van die muzikale experimenten is het in ’79 uitgebrachte Avocet, de twaalfde langspeler van Jansch werd een jaar eerder met een afwijkende cover en andere titel in Denemarken uitgebracht. Omringd met multi-instrumentalist Martin Jenkins die een jaar eerder samen met Jansch tourde in Scandinavië. Het duo krijgt het gezelschap van de ex-Pentangle bassist Danny Thompson. De titelsong is een bijna 18 minuten aanslepend epos gebaseerd op de traditional The Cuckoo, een zorgvuldig opgebouwde improvisatie die de kluut observeert en vertaald in een markant instrumentaal werkstuk.

Overigens komen ook andere  waadvogels in het vizier vanuit het perspectief van een toegewijde vogelspotter. Lapwing (kievit) wordt met eenzame, repetitieve pianotonen geportretteerd in een intermezzo nauwelijks anderhalve minuut. In Bittern ( roerdomp) dat op ruim zeven minuten afklokt komen de inventieve basstructuren vaak op de voorgrond terwijl in het dartele Kingfisher (Ijsvogel) de speelse fingerpicking van Jansch duelleert met het sterk op kopeblazers lijkende vioolspel van Jenkins en krijgt ondersteuning van Thompsons onverstoorbaar verder huppelende bas. Met dezelfde muzikale ingrediënten wordt Osprey (visarend) opgebouwd. Heldere, sprankelende fingerpicking borstelt een meer ingetogen afsluiter voor de sierlijke Kittiwake (meeuw).

Evenals bij Pentangle vermengt Jansch de traditie met experimentele met folk- en jazzmotieven. Avocet luidde In ‘78 de overgang in van het door sobere Amerikaanse folk geïnspireerde repertoire uit de begindagen naar een meer avontuurlijke en rijkelijk geïnstrumenteerde periode die in afgesloten werd met  The Black Swan. Jansch overleed in 2011 aan longkanker. Vijf jaar na zijn dood weet de man nog te imponeren met een louter instrumentale muzikale exploratie van tijdloos allure.

Afhankelijk van de  versie hoort bij deze heruitgave een boekje met bijzonder fraaie uitneembare afbeeldingen en beschrijvingen van de waadvogels.



  1. Avocet
  2. Lapwing
  3. Bittern
  4. Kingfisher
  5. Osprey
  6. Kittiwake